Nagyon lenyomta az élelmiszerárakat az ÁFA-csökkentés déli szomszédunknál

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 01. 19. 11:51

A horvátoknál a kormány 8 százalékkal mérsékelte az alapvető élelmiszerek áfáját, így aztán hiába az árstop, Horvátországban majdnem feleannyiba kerül egy paprikáskrumpli elkészítése, mint nálunk.

Árstop helyett áfát csökkentettek, áruhiány se lépett fel

Az ATV Híradó riportjában egy  egy baranyai szupermarketben vásárolták meg először a zóna adag paprikás krumpli alapanyagait. Hiába keresték, a polcokon nem volt hatósági áras burgonya, így a drágábból voltak kénytelenek vásárolni ami nagyjából 70 forint többletköltséget jelentett.

„Vettünk négy szem sárga burgonyát ennek kilója 500 forint egy szupermarketben ez így akkor 220 forint volt kettő hagymát ennek már 529 forint kilója, ez akkor egy százas volt, és vettünk egy relatíve elfogadható hústartalmú 65% hústartalmú virslit”

– mesélte Varga László, közgazdász.

A három alapanyagért a bevásárlóközpontban 913 forintot fizetett stábunk. Ezután eurót váltottak, majd elindultak Horvátország felé.

A horvát üzletben 5 fajta burgonya közül lehetett választani, ezek ára nagyjából azonos. Egy kiló krumpli átszámítva 260 forintba kerül. Virsliből csak 90%-os hús tartalmút találtak, így ebből vásároltak.

„Amit itt vásároltunk lenn, az átszámolva 400 forintos árfolyamon az 556 forint, tehát ez azt jelenti hogy 40%-kal drágábban vásároltunk be otthon mint a szomszédos Horvátoszágban”

– fogalmazott Varga.

Kapcsolódó cikkeink