Nagy tetszés fogadta a román agrárbiztos-jelölt elképzeléseit

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 01. 20. 00:01

Az EU román agrárbiztos-jelöltje elkötelezte magát a közös agrárpolitika folytatása és reformja mellett, hogy az európai polgárok elfogadják a támogatások szükségességét az élelmiszer-ellátás és -előállítás biztonsága érdekében.

Az európai gazdák stabilitást és kiszámíthatóságot, a fogyasztók biztonságos és egészséges élelmiszereket akarnak, ezért biztosi tevékenysége középpontjába a 2013 utáni agrárpolitika kialakítását és megfelelő finanszírozását helyezi Dacian Ciolos, a poszt román várományosa, aki hazájában e tárca élén állt. A meghallgatás után vastapssal nyugtázták az európai képviselők, hogy a jelölt nyitott a változtatásokra, de nem kíván nagy felfordulást sem okozni, azaz nem akarja a közös agrárpolitika, vagyis az uniós integráció egyik alapintézményének a felszámolását, a tagállami hatáskörbe visszautalását. A britek és az északi államok azonban ezt sürgetik, ezért a következő években óriási viták várhatók a költségvetésről, s ezen belül az agrárpolitikáról, ami a büdzsé 40 százalékát köti le jelenleg.
A közös agrárpolitika reformra szorul – mondta Ciolos -, de nem a költségvetési források megnyirbálása lenne a változás lényege, hanem az új körülményekhez igazítása, ideértve például a klímaváltozást, illetve a jobb egyensúly kialakítását az ágazatok, a régiók, az országok, valamint a piaci igények és a szabályozás között.
A román jelölt azzal érvelt, hogy a közvetlen támogatásokra is szükség lesz a gazdák minimális jövedelmének garantálására, de a jelenlegi rendszerhez képest új elemeket is számba kell majd venni, például a foglalkoztatottak számát, de a vidékfejlesztési támogatásoknak kell ösztönözniük a beruházásokat, a klímavédelmi előírások betartását, a biodiverzitás megőrzését – írja a Népszabadság Online.
Kapcsolódó cikkeink