Nagy sikert aratott a villányi Rozé Fröccs Fesztivál

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 07. 21. 11:15

A rozé borok, és az ebből készült fröccs is egyre népszerűbb napjainkban. Fogyasztása egészséges, és a gasztronómiában is egyre nagyobb igény mutatkozik rá. A bor és szódavíz keveréséből alkotott italt tavaly bekerült a Magyar Értéktárba, így hivatalosan is Hungarikummá vált. A rozé borok könnyed, üdítő élményt adó italok, amelyek Villányban shillerként váltak népszerűvé már a múlt században. Mai népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a rozé boroknak önálló országos versenyük van, és már negyedik éve rendezik meg a róla elnevezett fesztivált Villányban.

rozehosszulepes

Hogyan született a Rozé Fröccs Fesztivál ötlete?

A friss, gyümölcsös, minőségi rozé remek eszköze a borok iránti érdeklődés felkeltésének. Mivel a fesztivál szervezőinek a villányi pincészetek népszerűsítése mellett fontos célkitűzése a fiatal korosztály borfogyasztási kultúrájának kialakítása és formálása, létrehozták a rozéra és a korosztályra egyformán jellemző friss, lendületes és fiatalos kulturális rendezvényt, a két napos Rozé Fröccs Fesztivált. A borvidék megfiatalosodását szimbolizáló eseményen évről-évre egyre többen vesznek részt, hiszen az üdítő borkínálat mellett koncertek, kulturális, gasztronómiai-, és sportprogramok szórakoztatják a látogatókat. A rendezvénynek idén is a korszerű Villányi Rendezvénytér adott otthont.

„1000 Rozé Hosszúlépés” jelmezes futóverseny

A fesztivál különlegessége az „1000 Rozé Hosszúlépés” elnevezésű jelmezes futóverseny, ahol nem csak a gyorsaság számít: a zsűri a legötletesebb jelmezeket, kiegészítőket, vagy az egyéb, minél vagányabb eszközöket felvonultató résztvevőket is díjazza. A versenyre való nevezés feltétele legalább egy, a rozé bor, illetve fröccs színét megidéző rózsaszín ruhadarab, vagy kiegészítő viselése. A leggyorsabb versenyzők voltak férfi kategóriában Gősi Gergő, Bálinti Kornél, Kerekes Bukta. A hölgyek közül Csörnyei Csabáné, Némethné Bokor Enikő, Böröczfy Szilvia, a gyerekek közül Ulakity Márk, Keresztes Gergő, Huszti András nyertek díjakat. Idén az legrozébb díjat a Blum Pince nevében induló tehéncsordának öltözött csapat nyerte, akik a vegyvédelmi ruhából átalaktított jelemezükkel és hosszúra nyúlt Bluuuuum csatakiáltásukkal vívták ki a zsűri elismerését.

A borfogyasztás egészségügyi hatásai

Az utóbbi évtizedekben több tudományos vizsgálat is alátámasztotta, hogy a mértékletes borfogyasztás nemhogy káros az egészségre, hanem kifejezetten növeli a hosszú élet esélyét. Egyes felmérések szerint napi egy-két pohár bor akár hatvan százalékkal is csökkentheti a szívinfarktus rizikófaktorát.

A fesztivál életmód táborában, és a habzó borokról tartott kerekasztal-beszélgetésen a résztvevő villányi pincészetek vezető borászai elmondták, hogy a meleg nyári napokon a rozé borok, ill. a fröccs formájában történő fogyasztásuk segítik a hidratálást, frissítenek, továbbá a bor ásványi anyag tartalmával is jótékony hatással van a szervezetre.

Az ismert, fiatal borászok (Kvassay Levente – Kvassay Pincészet, Szende Gábor – Szende Pinészet, és Kiss Gábor) egybehangzó véleménye szerint a nyári időszakban kimagaslóan nagy igény mutatkozik a rozé borokra, mindemellett a növekvő népszerűségnek köszönhetően a kereslet további növekedésre számítanak a következő években.

A fröccs reneszánszát éli, egyre divatosabb, és a könnyű nyári ételek jó kísérője.

Hogyan készül a rozé?

A rozé az Európai Unió tagállamaiban kizárólag kékszőlőből készíthető. A lényege, hogy a szőlő héjában lévő színanyag a rövid ideig tartó áztatás miatt csak kis részben kerül a borba. Színe a halvány rózsaszíntől egészen a világos pirosig terjedhet. Ez a szőlőfajtától és az áztatás idejétől is függ. A rozék többsége manapság reduktív technológiával készül, amely az igazi friss, üde, ropogós gyümölcsös jegyeket igyekszik megtartani a borban.

Fröccs típusok

A bor és szódavíz mennyisége alapján különféle nevű fröccsök léteznek.

Kisfröccs: 1 dl bor + 1 dl szódavíz

Nagyfröccs: 2 dl bor + 1 dl szódavíz

Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szódavíz

Házmester: 3 dl bor + 2 dl szódavíz

Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szódavíz

Háziúr (nagyházmester): 4 dl bor + 1 dl szódavíz

Lakó fröccs (kisházmester): 1 dl bor + 4 dl szódavíz

Krúdy fröccs: 9 dl bor + 1 dl szóda

Sóher fröccs: 1 dl bor + 9 dl szóda

Góré fröccs: 1 pohár borhoz pont egy spriccentésnyi szóda

Polgármester: 6 dl bor + 4 dl szóda

Mafla vagy Maflás: 0,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz

Csatos: 1 liter bor + 0,5 liter szódavíz

Lámpás: 1,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz

Magyar–angol: 6 dl bor + 3 dl szódavíz

Bakteranyós: 2.5 dl bor + 2,5 dl szóda

Tisza fröccs: 1 dl vörösbor + 1 dl pezsgő

Borsszem Jankó: 2,5 dl szódás málnaszörp + 2,5 dl bor

Deák bólé: sok szóda cseppnyi bor

Kapcsolódó cikkeink