Nagy István: Az élelmiszer-pazarlás az élelmiszerlánc első számú fenntarthatósági problémája
Az élelmiszer-pazarlás az élelmiszerlánc első számú fenntarthatósági problémája, nem pedig a hagyományos állattartás, az öntözéses gazdálkodás, vagy a nagyüzemi élelmiszer-előállítás – mondta az agrárminiszter az élelmiszer-hulladék megelőzéséről szóló konferencián.
Nagy István Magyarország EU-elnökségének keretében, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetével (FAO) közösen megrendezett eseményen kiemelte, hogy az Európai Unióban (EU) az élelmiszer-hulladék jelenti az egyik legfontosabb problémát az élelmiszerlánc működése szempontjából.
Ismertetése szerint az EU-ban 2020-ban több mint 58 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezett, ami 252 millió tonna szén-dioxid-egyenérték kibocsátásáért felelős, és szükségtelenül vezetett 342 milliárd köbméter víz elvesztéséhez. Ezért a magyar uniós elnökség egyik kiemelt témája az élelmiszer-hulladék csökkentése – mondta.
Hozzátette: olyan megoldásokat kell találni, amelyekkel fenntartható módon teljesíthetők a Közös Agrárpolitikában (KAP) megfogalmazott célok, egyszerre biztosítanak jó minőségű, megfizethető termékeket, valamint hozzájárulnak a termelők versenyképességéhez is. Észszerű egyensúlyt kell találni a környezetvédelmi célok és a gazdaság igényei között – hangsúlyozta.
Nagy István emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió Tanácsa 30 százalékos csökkentési célt javasol a kiskereskedelemben, az éttermekben, az étkeztetésben, valamint a háztartásokban együttesen, és 10 százalékos csökkentési célt a feldolgozási és gyártási szektorban, az Európai Parlament (EP) pedig magasabb célértékeket szeretne. Hozzátette: a tagállamok jelezték, hogy a tanács által meghatározott céloktól nem hajlandóak eltérni.
A magyar EU-elnökség célja, hogy olyan kompromisszumos megállapodás jöjjön létre, amely a tanács álláspontjához „közelebb marad” vagy olyan szempontrendszer kerüljön be, amelynek végrehajtása legfeljebb ezzel azonos terhet jelent a tagállamok számára
– mondta.
Arra is felhívta a figyelmet, hogy az élelmiszer-pazarlás nem pusztán gazdasági vagy fenntarthatósági, hanem erkölcsi és etikai kérdés is. Amíg vannak emberek, akik éheznek, addig az a minimum, hogy a bőségben élők odafigyelnek az élelmiszerek felhasználására – fogalmazott.
Magyarország elkötelezett amellett, hogy az élelmiszer-ellátási lánc minden szintjén jelentősen csökkentse az élelmiszer-hulladék mennyiségét – hangsúlyozta Nagy István. Kiemelte: az a cél, hogy 2030-ra meg tudják felezni az élelmiszer-pazarlását, az élelmiszer-hulladék mennyiségét a kiskereskedelemben és a fogyasztók szintjén is, és az élelmiszerlánc egyéb szakaszain is csökkenést kell elérni.
Az eddigi eredményekről szólva elmondta, hogy Magyarország több mint negyedével tudta csökkenteni az egy főre eső élelmiszer-pazarlást a 2016-ban elindított „Maradék nélkül” program segítségével. Közölte, hogy a felmérések szerint 2016-2022 között a teljes háztartási élelmiszer-hulladék mennyisége 12,1 százalékkal csökkent, míg a pazarlást jelentő kategórián belül 27,6 százalékkal. Hozzátette, hogy a sikerre számos európai ország felfigyelt, és az Európai Bizottság jó gyakorlatként ajánlja a magyar programot.
A csökkenés ellenére még mintegy 230 ezer tonna élelmiszert pazarolunk el évente – hívta fel a figyelmet. Mint mondta, ennyi étellel 430 ezer ember tudna jóllakni egy éven keresztül, és a pazarlás egy főre vetítve 40 ezer forintos veszteséget jelent évente. Megjegyezte, hogy ezek az adatok elmaradnak a legpazarlóbb országokban mért mennyiségektől.
A magyarországi adatokkal kapcsolatban azt is közölte, éves szinten hozzávetőleg 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik a teljes hazai élelmiszerláncban.
Az agrárminiszter szerint az alapanyag-termelés területén többek között a megfelelő fajták megválasztásával lehet eredményt elérni. Ipari oldalról az alkalmazott technológia, a csomagolási lehetőségek fejlesztése és a fogyasztói igények ismerete tudja mérsékelni a veszteségeket – mutatott rá.
Kitért arra is, hogy az élelmiszer-pazarlás csökkentésében jelentős szerepe van a fogyasztói edukációnak. Fel kell hívni az emberek figyelmét az élelmiszerek helyes tárolására, a minőségmegőrzési és a fogyaszthatósági idő közötti különbségre, a maradékok felhasználásának lehetőségeire – mondta.
Hozzátette, hogy a Maradék nélkül program ebben is segít; a honlapjukon tárolási kisokos, fagyasztási segédlet és „maradékmentő recepteket” is szerepelnek.
Viorel Gutu, a FAO főigazgató-helyettese előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy világviszonylatban minden ember évente 74 kilogramm élelmiszert pazarol el. Elegendő élelmiszert termelünk, de 700 millió ember mégis éhesen fekszik le – mondta. Ismertette, hogy míg 2019-ban a világ népességének 7,9 százaléka éhezett, 2022-ben az arány már 9 százalék volt.
Budapest, 2024. október 1. Viorel Gutu, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgató-helyettese, európai és közép-ázsiai regionális képviselője beszél az élelmiszerveszteség és élelmiszerpazarlás megelőzéséről rendezett konferencián a Várkert Bazárban 2024. október 1-jén. 2024. október 1-jén. MTI/Kovács Tamás
Úgy értékelte, hogy az élelmiszer-pazarlás összetett probléma, amelynek megoldásához több szereplő együttműködése szükséges. Véleménye szerint a beruházások, az innováció és az erős politikai döntéshozatal a megoldás kulcsa.
Kitért arra, hogy Kelet-Európában és Közép-Ázsiában elsősorban a megfelelő tárolás és a szállítás jelent problémát. Az EU tagállamok között az elérő politika akadályozza a megoldást – mondta. Hozzátette, hogy az élelmiszer-hulladék csökkentéséhez közös stratégiára, monitoring-rendszere lenne szükség, emellett növelni kell a társadalmi tudatosságot is.
Kapcsolódó cikkeink
Már Ausztráliában is küzd az élelmiszer-pazarlás ellen a Too Good To Go
Európai és észak-amerikai sikerei után a Too Good To Go…
Tovább olvasom >Élelmiszermentő Központ: Az élelmiszer értékes erőforrás, ne pazaroljuk el!
Az élelmiszer értékes erőforrás, amit nem szabad veszni hagyni, főleg,…
Tovább olvasom >Budapest egyéves élelmiszer-pazarlásával megegyező mennyiségű élelmiszert mentett meg a Tesco áruházaiból
Nemrég adta át a Tesco az Élelmiszerbanknak a 100 milliomodik…
Tovább olvasom >További cikkeink
Bio vagy nem bio? ‒ Ne féljünk kérdezni!
Az Unió és a magyar kormány közös törekvése, hogy minél…
Tovább olvasom >Nyolc hónapja töretlen a fogyasztás bővülése, augusztusban 4,1 százalékra gyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai alapján 2024 augusztusában…
Tovább olvasom >Fenntarthatósági címkét vezet be az Amazon Belgiumban és Svédországban
Az Amazon Belgiumra és Svédországra is kiterjeszti „Climate Pledge Friendly”…
Tovább olvasom >