Mozaikóriás italos kartonokból

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 06. 23. 11:08

A világ italos kartondobozokból készült legnagyobb mozaikképét készítette el két nap alatt az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) a budapesti Madách Imre téren több mint 3500 tejes és gyümölcsleves doboz felhasználásával – közölte a szervezet az MTI-vel csütörtökön.

A világ italos kartonokból álló legnagyobb mozaikja készül

MTI Fotó: Soós Lajos

Az 55 négyzetméteres mozaik képének alapjául szolgáló rajzot egy általános iskolások számára kiírt országos rajzpályázaton, több mint 220 rajz közül választották ki: Kiss Bence A kedvenc fám című alkotása lett a győztes. A kilencéves berettyóújfalui kisfiú rajzát Zenovitz Zénó képzőművész tervezte át italos kartondobozokból kirakható “hulladék-műalkotássá”.
Az IKSZ rámutatott arra, hogy az italos kartondobozok visszagyűjtési aránya Magyarországon jelenleg az európai uniós átlag felét sem éri el. A szervezet ezért rendhagyó és látványos környezetvédelmi eseményekkel hívja fel a figyelmet arra, hogy a tejes és a gyümölcsleves kartondobozok szelektíven gyűjthetők és újrahasznosíthatók.
A “hulladék-műalkotás” megépítésével az IKSZ új Guinness-rekordot állíthat fel. A rekordkísérlet új kategóriát nyithat a rekordok könyvében, mert a világon első alkalommal készül ilyen méretű, környezetvédelmi célú “hulladék-műalkotás” – mondta a közlemény szerint Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója.
Az italos kartondobozokat az FKF Zrt. munkatársai az alkotás bemutatása után, még csütörtökön szelektíven összegyűjtik és újrahasznosításra elszállítják.(MTI)

Kapcsolódó cikkeink