Mostantól a vajjal készült foszlós kalácsra is benyújtható a pályázat
Bővült a KMÉ-védjegyre esélyes pékáruk palettája, mostantól a vajjal készült foszlós kalácsra is benyújtható a pályázat. A hazai kínálatban elérhető, édes és sós kalácsok előállítói egyaránt csatlakozhatnak a nemzeti minőségrendszerhez, ehhez azonban szigorú feltételeknek kell eleget tenniük.
Már a Magyar Élelmiszerkönyv is szigorúan szabályozza, mit nevezhet a gyártó vajas élelmiszernek: csak az a termék viselheti nevében a „vajas” jelzőt, amely kizárólag tiszta vajból származó vajzsírt tartalmaz. Vajra utaló íz-, ízfokozó, aroma- és élelmiszer-adalékanyagok nem használhatók fel.
Ilyen kalácsok esélyesek a védjegy megszerzésére
A KMÉ, illetve a KMÉ arany fokozatú védjegyek elnyerésére olyan édes vagy sós kaláccsal lehet pályázni, amely kizárólag búzafinomliszt (BL 55 típusú́ liszt), sütőélesztő, étkezési só, 2,8 % zsírtartalmú tej (vagy zsíros tejpor), vaj, cukor, teljes tojás (vagy teljes tojáslé), ivóvíz felhasználásával, tésztakészítéssel, fonással, csavarással alakított, jellemzően sütőformába helyezett, vagy szabadon vetett, felületén teljes tojással megkent, lazítással, majd sütéssel előállított termék. Alapvető kitétel, hogy a vajjal készült foszlós kalács fagyasztásra nem készíthető. Az édes kalácsok esetében követelmény, hogy a termék a felhasznált lisztmennyiséghez számítva csupán 1%-ban tartalmazhat étkezési sót, vajat pedig legalább 11%-ban kell tartalmaznia. A vaj mennyisége a sós kalácsokra is vonatkozik.
Az édes és a sós készítményekre nézve egyaránt kötelező előírás, hogy 90 g teljes tojás vagy kizárólag tartósítószermentes tojáslé használható fel liszt kg-onként. A védjegyes édes és sós kalácsok foszlós bele (szakszóval: bélzete) zsírtartalmának pedig tömegszázalékban mérve el kell érnie legalább a 10%-ot.
kme.hu
Kapcsolódó cikkeink
Hirtelen megugrott a liszt ára: mit jelent ez a kenyér és pékáruk számára?
A Pénzcentrum havonta frissített „zsemleindexének” augusztusi adatai jelentős meglepetést hoztak:…
Tovább olvasom >Pékáru-stratégiájával nyerhet a Lidl az Egyesült Királyságban
Kritika érte a brit szupermarketeket pékáru részlegeik állítólagosan félrevezető marketingje…
Tovább olvasom >Hamarosan szigorodik, mit nevezhetünk kovászos kenyérnek
A teljes kiőrlésű kovászos vekni címke alatt forgalmazott pékáru egyik…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >