Mostantól a vajjal készült foszlós kalácsra is benyújtható a pályázat
Bővült a KMÉ-védjegyre esélyes pékáruk palettája, mostantól a vajjal készült foszlós kalácsra is benyújtható a pályázat. A hazai kínálatban elérhető, édes és sós kalácsok előállítói egyaránt csatlakozhatnak a nemzeti minőségrendszerhez, ehhez azonban szigorú feltételeknek kell eleget tenniük.

(Fotó: Pixabay)
Már a Magyar Élelmiszerkönyv is szigorúan szabályozza, mit nevezhet a gyártó vajas élelmiszernek: csak az a termék viselheti nevében a „vajas” jelzőt, amely kizárólag tiszta vajból származó vajzsírt tartalmaz. Vajra utaló íz-, ízfokozó, aroma- és élelmiszer-adalékanyagok nem használhatók fel.
Ilyen kalácsok esélyesek a védjegy megszerzésére
A KMÉ, illetve a KMÉ arany fokozatú védjegyek elnyerésére olyan édes vagy sós kaláccsal lehet pályázni, amely kizárólag búzafinomliszt (BL 55 típusú́ liszt), sütőélesztő, étkezési só, 2,8 % zsírtartalmú tej (vagy zsíros tejpor), vaj, cukor, teljes tojás (vagy teljes tojáslé), ivóvíz felhasználásával, tésztakészítéssel, fonással, csavarással alakított, jellemzően sütőformába helyezett, vagy szabadon vetett, felületén teljes tojással megkent, lazítással, majd sütéssel előállított termék. Alapvető kitétel, hogy a vajjal készült foszlós kalács fagyasztásra nem készíthető. Az édes kalácsok esetében követelmény, hogy a termék a felhasznált lisztmennyiséghez számítva csupán 1%-ban tartalmazhat étkezési sót, vajat pedig legalább 11%-ban kell tartalmaznia. A vaj mennyisége a sós kalácsokra is vonatkozik.
Az édes és a sós készítményekre nézve egyaránt kötelező előírás, hogy 90 g teljes tojás vagy kizárólag tartósítószermentes tojáslé használható fel liszt kg-onként. A védjegyes édes és sós kalácsok foszlós bele (szakszóval: bélzete) zsírtartalmának pedig tömegszázalékban mérve el kell érnie legalább a 10%-ot.
kme.hu
Kapcsolódó cikkeink
Hagyományos péksütemények kiváló minőségben, generációkon át
A Pécsváradon alapított Aranycipó Kft. immár több mint harminc éve…
Tovább olvasom >Kiváló minőség a tányérodon – KMÉ-védjegyes termékek a Mecsek Baromfi Kft.-től
A Mecsek Baromfi Kft. négy éve alakult azzal a céllal,…
Tovább olvasom >A Soós Tészta Kft. megbízható minőséget nyújt
A magyar tésztagyártás egyik meghatározó szereplője, a Soós Tészta Kft.,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Húsvéti hosszú hétvége: így alakul az üzletek nyitvatartása 2025-ben
A húsvéti ünnepek idején alaposan átalakul a hazai üzletláncok nyitvatartása:…
Tovább olvasom >A várakozásokon felül alakult az euróövezet ipari termelése februárban
Februárban a várakozásokon felüli mértékben növekedett az euróövezet ipari termelése…
Tovább olvasom >Zsigó Róbert: átlagosan majdnem húsz százalékos az árrésstop hatása
Az árrésstop bevezetésének hatására négy hét alatt átlagosan 18,6 százalékkal…
Tovább olvasom >