Nagyot drágulhat a kenyér

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 11. 15. 11:32

40 százalékkal emelhetik a malmok a liszt átadási árát januárban, és habár mindezt a szakemberek kicsit túlzónak tartják, abban biztosak, hogy a lisztből készült végtermékek árában két számjegyű drágulás várható jövő év elején – írja az agrarszektor.hu. Ez azt jelenti, hogy fel kell készülni arra, hogy tavasszal már biztosan drágábban fogunk tudni sütőipari termékeket, így kenyeret is vásárolni.

 

A liszt árának növekedése kétszámjegyű növekedést hozhat a sütőipari termékek árában

A hetekben drasztikus áremelkedési folyamat kezdődött a tőzsdei termékek piacán, így a búza, kukorica árában is – szinte – duplázódást látni. Tonnánként 40-50 ezer forint helyett ma már 90 ezer forint felett jár az ár, sőt, a százezer forint sem ritka – mondta az InfoRádióban Hollósi Dávid, a Takarékbank Agrárüzletág ügyvezető igazgatója. Hozzátette, a magyar piacon ma már alig lehet búzát vásárolni; van a világpiacon egy felszippantó erő. Az erő három összetevője az energiaválság, a szuperciklus és a Covid okozta gazdasági változások.

A drágulás természetesen megjelenik a liszt árában is, kenyérfronton így nem sok jóra lehet számítani. Néhány hete az iparági szereplők még mindenkit nyugtattak, hogy van elég búza, de Hollósi Dávid szerint csak fizikailag van meg a gabona, a készleteket már lekötötték.

A korábbi években könnyebb volt a szabad piacról terményeket vásárolni, most nehéz. Aki nem készletezett be, nem kötötte le a magáét, az most már nagyon nehezen jut hozzá – magyarázta. Így tehát van egy negyedik összetevője is a drágulásnak: a hiánycikk státusz.

A kiskereskedelmi áremelkedésről elmondta, egy 50 százalékos lisztdrágulásból azért nem lesz ugyanekkora kenyérár-növekedés.

A problémát az okozza, hogy a modern élelmiszer-gazdaság még nem nézett szembe olyan helyzettel, hogy rövid idő alatt az ár minden komponense egyszerre emelkedjen ekkorát, az energia, a munka, a hozzáférés, az olajár, az anyagár. Azzal biztos számolni kell, hogy tavasszal drágábban fogunk tudni vásárolni sütőipari termékeket, de azért egy 40 százalékos drágulás kicsit erős lenne.

Ismert, a malmok 40 százalékkal emelik a liszt átadási árát, de Hollósi Dávid szerint összességében 10-15 százalékos drágulás jöhet. Ugyanakkor ez csak “a tankönyvi matematika”, több befolyásoló tényező módosíthatja az árat tavaszig. (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink