Most már bizonyos: Kína a világ első számú exportőre

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 02. 10. 00:01

A német kivitel tavalyi 18,4 százalékos visszaesése miatt Németország elvesztette a világ első számú exportőrének járó címet, amelyet jelenleg Kína birtokol – jelentette a német szövetségi statisztikai hivatal Wiesbadenben.

2009-ben jegyezték fel a legerőteljesebb exportcsökkenést 1950 óta. Az import 65 százalékkal esett vissza decemberben az előző év azonos időszakához képest, ez is az utóbbi közel 60 év legnagyobb arányú csökkenése volt.
A német kereskedelmi mérlegen tavaly 136,1 milliárd euró összegű aktívum keletkezett, az előző évben feljegyzett 178,3 milliárd euróval szemben.
Tavaly decemberben azonban 2008 októbere óta először a német export 3,4 százalékkal már meghaladta az előző évi azonos hónapban feljegyzett szintet. Sőt, a decemberi export 4,5 százalékkal nagyobb volt, mint a novemberi. Vagyis az elmúlt hónapok javulást mutattak a német export szempontjából.
A most bejelentett adatok  megerősítik, miszerint jelenleg már Kína a világ első számú exportőre. A hír a múlt hónapban röppent fel, akkor még csak Peking statisztikái mutattak erre – írja az AP nyomán a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink