Molekuláris alkotóelemek a nanoélelmiszerben

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 01. 25. 00:08

A nanotechnológiát a XXI. század legfontosabb ételkészítési újdonságának tartják. A technológusok szerint az új módszer révén ételeink egészségesebbek, finomabbak és olcsóbbak lesznek.

Az újdonságokra kevésbé fogékony fogyasztónak a génmódosított növények, állatok és az E betűvel jelzett adalékok után meg kellene barátkozniuk a nano dimenzióban módosított tulajdonságú élelmiszerekkel. A zöldszervezetek szerint máris száznál több ilyen technológiával készült élelmiszer van az európai piacokon, melyek felesleges kockázatot jelentenek. Az unió új szabályozásra készül a tekintetben, miként kell jelölni ezeket az élelmiszereket.
Biacs Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora elmondta, hogy számos élelmiszergyártó vállalat azért áldoz nanotechnológiai kutatásokra, mert biztonságosabb, egészségesebb, táplálóbb és ízletesebb élelmiszereket remél. E módszerrel egyebek mellett az adott élelmiszer ízéért, zamatáért vagy más előnyös tulajdonságáért felelős összetevőit széttörik, és ezeket a molekuláris méretű alkotóelemeket keverik az ételbe. Az is elképzelhető, hogy olyan anyaggal vonják be, amely az élelmiszer hasznosulása közben meghatározott időben és helyen szabadul ki. Ettől például anélkül lehet édesebb egy krém, hogy több édesítőt tartalmazna, vagy egy fagyasztott főzelékkrémben a mesterségesen hozzáadott vitamin túléli az ételkészítést, és a tápcsatorna megfelelő helyére érve kerül felszívható állapotba.
A nanotechnika egy másik fejlesztés alatt álló ága az intelligens csomagolási rendszereké, melyek biztosítják  az élelmiszerek hatékonyabb védelmét és nyomon követhetőségét. Az ilyen csomagolóanyagok ellenállnak a fagyasztásnak, melegnek, nedvességnek, káros anyagoknak. Így megnövelhető az élelmiszerek eltarthatósága.
A zöldszervezetek azonban aggódnak a nanotechnika élelmiszer-ipari elterjedése miatt. Nézetük szerint az átlagos fogyasztónak fogalma sincs arról, hogy a feldolgozott élelmiszerekbe mit tesznek a gyártók. Biacs Péter felhívta a figyelmet, hogy a jelenleg érvényes uniós szabályozás szerint a génmódosított anyagokat tartalmazó élelmiszereket „novel” („újszerű”) jelzéssel lehet forgalomba hozni. A nanoanyagok jelenlétére is külön fel kell hívni a figyelmet. Ennek azonban a  gyártók vonakodva tesznek eleget, attól tartva, hogy a vásárlók nem vásárolnák e termékeket – írja a Népszabadság Online.


Kapcsolódó cikkeink

Még több cikk hasonló témában >

További innovációs termékek