Modern bolttípusokban adják el a szárazáru közel kétharmadát
A húskészítmények 175 milliárd forintot meghaladó piacából mennyiségben 12, míg értékben 23 százalékkal részesedik a száraz- és félszáraz kolbászok szegmense, 2005. július–2006. júniusban. Összehasonlításként érdekes, hogy az értékben mért mutató ugyanakkora, mint a legkedveltebb vörösáruké.Eléggé kiegyensúlyozott a különböző felvágottak, szalámik és egyebek iránti kereslet. A húskészítményeken belül az egyes szegmensek részaránya mennyiségben csak csekély, 1 százalékpontnál kisebb mértékben mozog egyik évről a másikra. Érvényes ez a száraz- és félszáraz kolbászokra is, amelyek piaci részesedése nem változott az elmúlt két év során.
A kilónkénti átlagárak változatosan alakultak. A tizenhárom kimért szegmensből nyolcnál regisztráltunk növekedést; ötnél csökkenést, egynél pedig stagnálást. A kimért száraz- és félszáraz kolbászok fogyasztói átlagára kilónként 1857 forint az idei május–júniusi adatok szerint, ami 3 százalékkal alacsonyabb az előző év megegyező időszakához képest.
Az önkiszolgáló értékesítésnél hasonlóan vegyes az összkép. Ott a száraz- és félszáraz kolbászok kilója átlagosan 2 százalékkal került kevesebbe idén május–júniusban, mint tavaly ilyenkor.
A kereskedelmi márkák viszonylag magas részaránya a száraz és félszáraz kolbászok szegmensében mind ez év, mind múlt év május–júniusban 28 százalék.
A bolti eladásban felülreprezentáltak a modern bolttípusok, hiszen a szárazáru értékesítéséből 60 százalék jut rajuk. A magas arány mellett is növekvő tendenciát figyeltünk meg ebben az irányban.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Fogyasztóvédelmi kiválóságok díjazása: elismerték a 2024. év legjobbjait
Az idei év kiemelkedő fogyasztóvédelmi referensei és különdíjazottjai vehették át…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelés 0,2 százalékkal mérséklődött októberben
Októberben az ipari termelés volumene 0,2, munkanaphatástól megtisztítva 3,1 százalékkal…
Tovább olvasom >A technológiai fejlődés és az üzleti utazások
Az International Workplace Group (IWG) – a hibrid munkamegoldások piacának…
Tovább olvasom >