MKB: duplájára nőtt a Széchenyi Kártya folyószámlahitel felvehető maximális összege

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 08. 14. 11:05

Az eddigi felsőérték duplájáig, 50 millió forintig fogad be Széchenyi Kártya folyószámlahitel kérelmeket péntektől az MKB Bank – közölte a bank az MTI-vel.

szechenyi kartya

Mint írták, a bank az elsők között teszi elérhetővé a magasabb összegű Széchenyi Kártya folyószámlahitelt, így akár 50 millió forinthoz is hozzá lehet jutni a kedvezményes, államilag támogatott hitelkonstrukció keretében.

A közleményben Katona Ildikó, a bank üzleti vezérigazgató-helyettese kifejtette: az átmeneti likviditási nehézségek kezelésére ideális konstrukciót azok a vállalkozások vehetik igénybe, amelyek legalább 1 teljes éves működést fel tudnak mutatni. Ugyanakkor 25 millió forintnál nagyobb hitelkeretre a legalább 2 lezárt pénzügyi évvel rendelkező kis- és középvállalkozások (kkv) pályázhatnak.

Hozzátette: a hazai kkv-k finanszírozási lehetőségeinek javítására 2002-ben létrehozott Széchenyi Kártya program keretében tavaly szerződött hitelvolumen meghaladta a 132 milliárd forintot, az ügyfelek száma pedig a 16 ezret. A szegmensben a második legmagasabb részesedése az MKB Banknak van, amely azon három hitelintézet egyike, amelyek az indulás óta részt vesznek a programban.

Az MKB Banknál a legnagyobb az átlagos hitelkeret: 2014-ben 11,6 millió forint volt kártyánként, szemben a 8 milliós szektorátlaggal. A folyószámlahitel plafonjának megemelésétől a bank piaci pozícióinak további erősödését várják – írták.

A hitel keretösszegének megduplázódását június végén Krisán László, a Széchenyi Kártya programot irányító Kavosz Zrt. vezérigazgatója jelentette be. A Kavosz azért kezdeményezte a kormánynál a hitelkeret összegének megemelését, mert úgy látták, hogy folyamatosan nő azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyeknek 25 millió forintnál nagyobb folyószámlahitelre van szükségük a folyamatos működés pénzügyi hátterének zavartalan biztosítására.

A Kavosz Zrt. vezérigazgatója akkor úgy vélte, hogy az alacsony alapkamatnak és az állam által nyújtott támogatásoknak köszönhetően a Széchenyi Kártya folyószámlahitel minden eddiginél olcsóbban és egyszerűben érhető majd el, az igénylők 3 hét alatt juthatnak hozzá a minimum 500 ezer és maximum 50 millió forint összegű szabadon felhasználható hitelhez. Arra számítanak, hogy a vállalkozások átlagban 30 millió és 35 millió forint közötti hitelt vesznek majd igénybe – mondta akkor Krisán László. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink