Mitől trappista egy apátsági sör?

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2021. 02. 03. 08:43

Minden trappista sör apátsági, de nem minden apátsági trappista – valahogy így lehetne összefoglalni, hogyan oszlanak meg a trappistának mondható és a „sima” kolostorokban előállított termékek. De mitől lehet egy sör igazán trappista? A témáról a beerporn.hu-n olvastunk.

Egy apátsági sört mindig egy kicsit másképp fogyasztunk. Fejet hajtunk a sok esetben több száz éves receptúrának, és a szerzetesek által nagy odafigyeléssel, gondossággal elkészített főzeteinek, melyeknek megvásárlásával támogatjuk a kolostort, és a benne élők hagyományőrző tevékenységét.

 

Lehet-e ezt még fokozni? A válasz igen. Létezik ugyanis az apátsági portékáknak egy belső halmaza, melyek védjeggyel ellátott, magas minőségű termékek, és a világon jelenleg mindössze 12 apátság állíthat elő ilyet. Következő cikksorozatunkban bemutatjuk a trappista apátságokat, és magát a trappista kultúrát.
A trappista sör megnevezést – egyszerűen fogalmazva – azokra a sörökre alkalmazzák, amelyeket trappista szerzetesek főznek. A rend, a ciszterci rend egyik kolostorából, a franciaországi La Trappe-ból származik. 1664-ben La Trappe egyik apátja, Armand-Jean Bouthillier de Rancé, reformokat vezetett be az apátságban, amelyekkel visszatértek a ciszterci rend szigorához. Ekkor született meg a Ciszteri Rend Szigorú Követőinek („Ordo Cisterciensis Strictioris Observantiae”) rendje, amelyet az első kolostor után, trappistának neveztek el.
Mesterházy Ernő cikkét teljes terjedelemben itt olvashatja.

Kapcsolódó cikkeink