Mitől trappista egy apátsági sör?
Minden trappista sör apátsági, de nem minden apátsági trappista – valahogy így lehetne összefoglalni, hogyan oszlanak meg a trappistának mondható és a „sima” kolostorokban előállított termékek. De mitől lehet egy sör igazán trappista? A témáról a beerporn.hu-n olvastunk.
Egy apátsági sört mindig egy kicsit másképp fogyasztunk. Fejet hajtunk a sok esetben több száz éves receptúrának, és a szerzetesek által nagy odafigyeléssel, gondossággal elkészített főzeteinek, melyeknek megvásárlásával támogatjuk a kolostort, és a benne élők hagyományőrző tevékenységét.
Lehet-e ezt még fokozni? A válasz igen. Létezik ugyanis az apátsági portékáknak egy belső halmaza, melyek védjeggyel ellátott, magas minőségű termékek, és a világon jelenleg mindössze 12 apátság állíthat elő ilyet. Következő cikksorozatunkban bemutatjuk a trappista apátságokat, és magát a trappista kultúrát.
A trappista sör megnevezést – egyszerűen fogalmazva – azokra a sörökre alkalmazzák, amelyeket trappista szerzetesek főznek. A rend, a ciszterci rend egyik kolostorából, a franciaországi La Trappe-ból származik. 1664-ben La Trappe egyik apátja, Armand-Jean Bouthillier de Rancé, reformokat vezetett be az apátságban, amelyekkel visszatértek a ciszterci rend szigorához. Ekkor született meg a Ciszteri Rend Szigorú Követőinek („Ordo Cisterciensis Strictioris Observantiae”) rendje, amelyet az első kolostor után, trappistának neveztek el.
Mesterházy Ernő cikkét teljes terjedelemben itt olvashatja.
Kapcsolódó cikkeink
Belvárosi Sörfesztivál
Minőségi kézműves söröket, hazai és nemzetközi sörfőzdék különlegességeit kínálta szeptemberben…
Tovább olvasom >Elveszítheti Ausztria egyetlen trappista sörfőzdéjét
Az Engelszelli Apátság szerzetesei, egyike a világszerte még megmaradt tíz…
Tovább olvasom >Soproni Óvatos Duhaj Mangó Ale
Az Óvatos Duhaj család új innovációja a Soproni Óvatos Duhaj…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >