Mit veszítettünk Benke Lászlóval?

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 06. 24. 15:31

71. születésnapja előtt nem sokkal végleg elbúcsúzott Benke László, többszörös világbajnok magyar mesterszakács és mestercukrász, sokak Laci bácsija, aki annak ellenére, hogy rendkívül barátságos és közvetlen ember volt, a magyar gasztronómia 20 évvel ezelőtti kettészakadását előidéző háború legfőbb céltáblája lett – tegyük hozzá, joggal.

A hatvanas évek közepétől a kor legkiválóbbnak tartott éttermeiben dolgozott séfként, számos, ma is jó nevűnek számító szakács került ki keze alól. 18 évig volt a Gundel Károly Vendéglátóipari Iskola tanára. 1988-ban a frankfurti szakácsolimpián a regionális csapat vezetőjeként megnyerte a nemzetek nagydíját. A szocializmusban kialakult gasztronómiai iskola követőjeként a gasztroforradalomnak nevezett folyamatban soha nem vett részt. Színes egyéniségét korán felfedezte a média, ami aztán be is darálta őt (ahogy ez sok kollégájával is megtörtént később); hiteltelenné vált. Sértődés helyett – vitatható menekülési útvonalként – saját maga paródiájának szerepét vette fel. Mindig kész volt a bolondozásra szakmán belül és kívül is, de a modern gasztronómia elveinek szemszögéből elavultnak tekinthető „hagyományos magyar konyha” kedvelőit soha nem hagyta magára. A 70-es, 80-as évek nagy szakácsikonja korosztálya szerint ritka tehetséges ember volt; ha egy bő emberöltővel később születik, lehet, hogy ma róla áradoznának a halálát meg sem említő ismert gasztroportálok. //

Kapcsolódó cikkeink