Mit iszunk a fesztiválokon?
A fröccsök egyértelműen a fesztiválok slágerei. Arról, hogy azokon belül melyek, és azok miből készülnek, érdekes adatokat olvashatunk a Hilltop online kutatásából.
A Hilltop borászat nem reprezentatív online felmérése megerősítette a nyilvánvalót: szeretünk fesztiválozni. Olyannyira, hogy az időpont vagy a jegyár alig befolyásolja a választást, viszont a fellépők listája mindent visz – legalábbis a megkérdezettek 70 százalékát az előadók vonzzák be. A válaszolók majdnem fele inkább néhány kiemelt napon látogat el a rendezvényekre, míg 30 százalékuk egy napra, és csupán 11,9 százalékuk vesz részt a fesztivál minden napján. A megkérdezettek inkább 1-2 jó baráttal osztják meg az élményeket (84,2%), mintsem nagyobb társasággal mozognának.
Akármekkora is a csapat, a fesztiválhangulatot illik megalapozni: a „bemelegítés” hagyományából túlnyomórészt (68,3%) még ma sem engednek a szórakozni vágyók. Van, aki ragaszkodik a kedvenc fesztiválitalához (31,7%), akadnak olyanok is, akik a többiek ízlésére hagyatkoznak (6,9%), ám a legtöbben a szabad választás hívei, és szívesen próbálnak ki új italokat (61,4%) a helyszínen.
A válaszadók szerint a változatosság belefér, de a mértéktelenség nem. Fele-fele arányban vannak azok, akik csak egy, és azok, akik maximum két-háromféle alkoholt fogyasztanak egy nap (45,5% – 45,3%), az ennél merészebbek aránya, akik ennél többféle italt kombinálnak azonban még a 10 százalékot sem éri el.
A fesztiválok slágeritala a fröccs
A nyári fesztiválok legkedveltebb italai egyértelműen a fröccsök (25,3%), maguk mögé utasítva a söröket (21%). A bárpultoknál továbbá majdnem ugyanannyian koktéloznak (14%), mint üdítőznek és vizeznek (12,7%), viszont jóval többen boroznak (19,3%).
Verhetetlen a nagyfröccs (38,3%), nagy rajongótábornak örvend a pontosan fordított bor-szóda arányú hosszúlépés (27,1%) is, a maradék szavazatokon pedig nagyjából egyenlő arányban osztozik a házmester és a kisfröccs. A legkedveltebb fröccsalap a fesztiválközönség szerint a rendkívül aromás Irsai Olivér (41,4%), majd ezt követi a könnyed merlot rosé (29,5%), az olaszrizling (17,2%) és végül az egzotikus cserszegi fűszeres (11,9%).
A fesztiválra készülők azonban nem állnak meg a tradicionális ízeknél: ínyükre volna egy boralapú koktél (91,7%), de egy rendhagyó fröccs is sokaknál szóba jöhet. A legtöbben (55,5%) a bodzaszörppel megbolondított Sex on the HILL-re (Hilltop sauvignon blanc-ból) kíváncsiak, de a málnaszörpös Maci on the TOP (Hilltop merlot roséból) is sokak (41,4%) számára vonzó.
Kapcsolódó cikkeink
Ha nyár, akkor fesztivál!
Összeállításunkban megszólalnak a legjelentősebb hazai fesztiválok képviselői, akik megosztják az…
Tovább olvasom >Október 19-én rajtol a 26. Csabai Kolbászfesztivál
Október 19-22. között 26. alkalommal rendezik meg a Csabai Kolbászfesztivált…
Tovább olvasom >1500 fős fesztivállal ünnepelt a 30 éves Rossmann
Idén 30 éve van jelen Magyarországon a Rossmann, a jelentős…
Tovább olvasom >További cikkeink
MTÜ: hatvanmillió forintos segítség a Hotel Silvanus helyreállításához
Március elején égett le a térség egyik leglátogatottabb szállodájának, a…
Tovább olvasom >Szakácsolimpia
A négyévente megrendezésre kerülő IKA Culinary Olympics Stuttgartban zajlott le…
Tovább olvasom >Meglepő ízibridek – A nap képe
Szeretjük a csokoládét! Sokunk kedvenc chiliszósza pedig az évekkel ezelőtt…
Tovább olvasom >