Mit egyenek az amerikaiak

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 02. 28. 07:15

Az egészséges étkezésre vonatkozó új, tudományosan megfogalmazott amerikai javaslatok heves vitákat váltottak ki – fogalmazott az MTI.

Az új irányelvek azzal kezdődnek, hogy az amerikai felnőttek többsége és minden harmadik gyerek túlsúlyos vagy kövér. Ezért az első szabály, hogy mindenki igyekezzen az egészséges súlyhatárok között maradni, és a kalória-bevitelt tartsa egyensúlyban fizikai aktivitásával. Ma az Egyesült Államokban átlagosan 523 kilokalóriával esznek többet, mint negyven évvel ezelőtt, ami 16 százalékkal több az egykori átlagnál.

Mintegy kétszer annyian esznek otthonuktól távol, mint 1960-ban: a kalóriatöbblet nagyrészt éppen abból ered, hogy az éttermi adagok jelentősen növekedtek. Ugyanez érvényes a csomagolt ételekre is. A szakemberek javasolják, hogy a tányér felét gyümölcs és mindenféle zöldség töltse ki.

A növényi eredetű ételek minél több piros, sárga és zöld gyümölcsöt, illetve zöldségfélét tartalmazzanak; sok borsót, babféléket és általában nyers, friss gyümölcsöket anélkül, hogy arra bármilyen formában zsírféle vagy cukor kerülne.

A tej fontos eleme az étkezésnek, de zsírszegény vagy legfeljebb egy százalék zsírt tartalmazó tejtermékeket szabad fogyasztani. A bevitt zsiradéknak lehetőleg tíz százaléknál kisebb hányada legyen telített, állati eredetű zsiradék. Az alacsony zsírtartalmú tejtermékek egészséges arányban és mennyiségben tartalmaznak fehérjét és kalciumot. Az irányelvek alapján ha valaki készételt vesz, nézze meg a sótartalmát, és azt válassza, amelyikben kevesebb a só.

Felnőttnek és gyereknek egyaránt legfeljebb napi 1500 mg konyhasó ajánlott – ez kétharmad teáskanálnyi sót jelent. A legtöbb sót a kész ételtermékek – például kenyér, felvágottak – tartalmazzák, tehát esetükben is ellenőrizni kell a só mennyiségét. Cukrozott üdítők helyett vizet érdemes inni.

Az édes üdítőitalok fölösleges, hizlaló cukrot és kalóriát tartalmaznak, igazi tápérték nélkül. Oda kell figyelni, hogy a szervezet elegendő mennyiségű folyadékhoz jusson. Sok szakértő bírálja az új étkezési irányelveket.

Az egyik legélesebb kritika az, hogy a tanácsok a súlytöbblettel bajlódó amerikaiaknak szólnak, holott a legfrissebb statisztikák szerint mintegy 50 millió amerikai – köztük 17 millió gyerek – nem jut elegendő élelemhez. A Feeding America nevű segélyszervezet összesítése alapján 2005 és 2009 között közel másfélszeresére nőtt azoknak az amerikaiaknak a száma, akik ingyen élelemért folyamodtak: éves átlagban 37 millió főnek, köztük 14 millió gyereknek volt szüksége élelmiszersegélyre.

Kapcsolódó cikkeink