Magazin: Önellenőrzés
A tavaly megjelent, nagyon rövid és egyszerű Az élelmiszer-vállalkozások által működtetendő önellenőrzési rendszerre vonatkozó követelményekről szóló 28/2017. (V. 30.) FM-rendelet megijesztette a szakma egy részét, de aki eddig is jogkövetően végezte napi feladatait, annak nem jelent a rendelet betartása többletköltséget és többletadminisztrációt – értékelt Zoltai Anna, a NÉBIH Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztályának vezetője. A szakember minden lehető fórumon válaszolja, magyarázza a felmerülő értelmezési problémákat.

Zoltai Anna
osztályvezető
NÉBIH
Eddig is előírás volt az élelmiszer-biztonság, a minőség, a nyomon követés, az azonosítás és a jelölés. A rendelet ezeket nevesíti és foglalja össze. Újdonság a tervezés és a rendszer. Egyszer kell átgondolni, és mindenki szembesül vele, hogy egyszerűbb, átláthatóbb lesz az, amit eddig is csinált. A HACCP-rendszer egy önellenőrzés, amely az élelmiszer-biztonságról szól – itt ennél többről van szó, mert önellenőrzéssel figyelni kell a nyomon követhetőségre, a minőségre és a termékjelölésre is.
Az önellenőrzéshez tervet kell készíteni; a lényeg, hogy átgondolt legyen – akár egy kockás füzetben, akár egy számítógépen –, amit aztán folyamatosan végrehajtanak. Kiváló módszer egy áttekintő táblázat. Fontos, hogy az adott létesítményben elérhető és a hatóság számára is hozzáférhető legyen, legalább egy évig.
A jogszabály 5. § (3) bekezdés b) pontja egyértelműen arról rendelkezik, hogy az élelmiszer-vállalkozó kockázati besorolása – amely alapja az ellenőrzési gyakoriság meghatározásának – módosítható. Ez azt jelenti, hogy a NÉBIH-hel megállapodást kötő jogkövető partnerek valamivel ritkábban számíthatnak helyszíni ellenőrzésre.
A NÉBIH törekszik arra, hogy egy nyertes-nyertes helyzetet hozzon létre, ahol nem csak a NÉBIH tudja a kockázatelemzési rendszerébe beépíteni az önellenőrzési adatokat, hanem a vállalkozó számára is előny származhat a transzparens működéséből, hiszen az egyrészről az adatokat szolgáltató ügyfelek kockázati besorolását is csökkentheti, másrészt pozitív megítélést jelenthet a vállalkozók szolgáltatásait és előállított termékeit vásárlók felé is. Tekintve, hogy az önellenőrzési vizsgálatok rendkívül sokrétűek lehetnek – beleértve a takarítás ellenőrzését egy egyszerű checklistával, ugyanúgy, mint az akkreditált laboratóriumban végzett termékvizsgálatot –, ezért a megállapodások megkötésében a fokozatosság elvét kívánja a NÉBIH megvalósítani. //
Kapcsolódó cikkeink
Növényvédő szerek alkalmazhatósága a különböző kukorica kultúrákban
A növényvédő szerek kiválasztásakor kiemelt jelentőséggel bír, hogy az adott…
Tovább olvasom >Fokozott ellenőrzések a hazai állatállomány védelmében
Kiemelten fontos a védekezés a fertőző állatbetegségek ellen, hiszen így…
Tovább olvasom >Nébih: leveskockát hívtak vissza a forgalomból nem jelölt szójaallergén miatt
Több magyarországi vállalkozáshoz is eljutott az a vietnámi leveskocka, amit…
Tovább olvasom >További cikkeink
Top 10-es listán a legjobb túrógombóc lelőhelyek
Van egy étel, ami generációkon átívelő kedvenc, egyszerre idézi a…
Tovább olvasom >Visit Hungary: már több mint 10 millió turista érkezett az országba
Idén július 23-án lépte túl a vendégek száma a 10…
Tovább olvasom >Durva áremelkedés jöhet: akár 1000 forinttal is drágulhat egy doboz cigaretta
Komoly drágulás fenyegeti a dohányosokat Magyarországon: az Európai Bizottság új…
Tovább olvasom >