Minél kövérebb a vacsorapartner, annál többet eszünk
A Cornell Egyetem Étkezéstudományi Laboratóriumának munkatársa, az általunk is gyakran idézett Brian Wansink kutatásában azt vizsgálta, hogy a kísérletben részt vevő önkéntesek mennyit esznek egy normális súlyú ember, és mennyit egy kövérnek kinéző színésznő társaságában.
„Eredményeink szerint a túlsúlyosakkal együtt étkezve 32 százalékkal több tésztát és 43 százalékkal kevesebb salátát fogyasztottak a résztvevők. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem szabad együtt étkezünk elhízott barátainkkal és ismerőseinkkel.” – állítja a mipszi.hu-n megjelent cikkben a szakember.
A kísérletben 82 egyetemista vett részt, akiknek spagettit és salátát szolgáltak fel négy különböző alkalommal. Két alkalommal a velük étkező színésznő olyan jelmezt vett fel, amiben túlsúlyosnak nézett ki. Ebből az egyik esetben tésztából evett többet, a másikban pedig salátából. A maradék két esetben a színésznő a „kövér ruha” nélkül evett a résztvevőkkel, egy alkalommal több salátát, a másik alkalommal pedig több tésztát.
Az eredmények szerint a résztvevők minden esetben többet ettek, ha a színésznő a „kövér-jelmezben” jelent meg, függetlenül attól, hogy társuk egészségesebben vagy kevésbé egészségesen étkezett.
Bár Wansink nem interjúvolta meg a résztvevőket arról, hogy miért ettek többet a túlsúlyosnak kinéző színésznő társaságában, vannak elképzelései a jelenség hátteréről.
„Elképzelhető, hogy szociális tényezők húzódnak meg a háttérben, vagyis a résztvevők azért ettek többet, mert úgy érezték, egy túlsúlyos ember társaságában elengedhetik magukat, és nem kell odafigyelniük arra, mennyit esznek, és hogy ez milyen fényt vet majd rájuk.”
A mostani eredmények összecsengenek azokkal a korábbi feltételezésekkel, amik szerint a súlyproblémával küzdők kevesebbet esznek sovány, illetve normális súlyú emberek társaságában.
Bár a kutatóknak sikerült kapcsolatot találniuk a vacsorapartnerek súlya és az elfogyasztott étel mennyisége között, ok-okozati összefüggéseket nem sikerült megállapítaniuk.
A kutatásról részletesen az Appetite című tudományos szaklapban olvashatnak az érdeklődők.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Digitális formában is elérhetővé válik a SZÉP-kártya 2025-től
2025. szeptember 1-jétől jelentős változás lép életbe a SZÉP-kártya felhasználásában:…
Tovább olvasom >A MOL Campus mindkét étterme, a Virtu és a Zazie is Michelin ajánlást kapott
Mindössze egy évvel a megnyitásukat követően a MOL Campus mindkét…
Tovább olvasom >