Mindent vele!

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 03. 22. 08:00

A telekommunikáció és a vendéglátás összekapcsolódása nem a holnap témája: az új lehetőségek kihasználása már ma üzleti előnyt hozhat. Egy a rendkívül kreatívan alkalmazható eszközök között az iPhone.Bár az itthon használt iPhone-ok számát még nem mérhetjük száz-ezrekben, tulajdonosaikat vendéglátósaink is remek célcsoportnak tekinthetik. Megéri már most odafigyelni, hogyan kommunikálnak velük tőlünk nyugatra.
Az Apple cég november eleji közleménye szerint az iPhone-okhoz már több mint 100 ezer hivatalos alkalmazás tölthető le az interneten üzemeltetett App Store oldalról. Ezek 20 különböző kategóriába rendezve érhetők el 77 ország telefontulajdonosai számára, és jó részük a vendéglátáshoz, turizmushoz köthető: úti könyvek, éttermi ajánlók, szállodai szobafoglalást, ételrendelést lehetővé tevő szoftverek.
Senkit ne tévesszen meg, hogy a legsikeresebb alkalmazások ma még a nagy gyorsétteremláncokhoz köthetők: nincs messze az idő, amikor itthon is úgy rendelik majd a vacsorát a sarki vendéglőből…
…mint ahogy a pizzát tőlünk nyugatra a Pizza Hut rendelőprogramjával. Ennek titka – ahogy magáé az iPhone-é is – abban rejlik, hogy pofonegyszerű a menürendszere, bárki játszi könnyedséggel kezelheti. Az alkalmazás indítása után az érintőképernyőn a vendég kiválaszthatja, hogy milyen ételfajtát szeretne, illetve milyen méretben és hozzávalókkal. Egy pizza rendelésekor például két ujjának összecsippentésével, vagy épp távolításával növelheti a képernyőn megjelenő pizzakorong nagyságát. A feltétekért a képernyő felső sávján található ikonsort gördítheti végig, és a kívánt alkotóelemmel egy könnyed ujjmozdulattal hintheti meg pizzáját. A csirkeszárnyak kiválasztása hasonlóképpen történik, itt az öntet kijelölésekor a szósz egy kis tálkából csordogál a húsokra. És még egy játék – rendelés előtt van még egy feladat: az egészet jól összeforgatni. Hogyan? Meg kell jól rázni a telefonkészüléket.
Az ínyenc iPhone-tulajdo-nosok számára már jövőre elérhetővé válnak az első telefonos étteremkalauzok. 2010 tavaszán kerül piacra például a The Sydney Morning Herald által összeállított Good Food Guide éttermi ajánló telefonos alkalmazás formájában is. A GFG iPhone alkalmazásának tartalma a könyvvel teljes mértékben egyező, azonban számos extrát is nyújt a készülék GPS-ének köszönhetően. Egyetlen gombnyomással megjeleníthetők vele a legközelebb eső olyan éttermek, amelyek szerepelnek a kalauzban. A program alsó részén megjelenő ikonsorral pedig különböző szűrési szempontok (főételek ára, szolgáltatások, ételek típusa, nyitvatartási idő) szerint rendezhetjük a találatokat.
Ugyancsak a tájékozódásról és a fontos információk megszerzéséről szól a Starbucks új alkalmazása az iPhone- és iPod touch-tulajdonosok számára: a myStarbucks segítségével vendégeik könnyebben megtalálhatják az üzleteket, tájékozódhatnak a kínálatról. A cég másik, ugyancsak ingyenes alkalmazása, a Starbucks Card Mobile lehetővé teszi, hogy vendégeik vele kezeljék hűségkártyájuk egyenlegét, feltöltsék kártyájukat.
Bizonyára bulibarát számítástechnikusok fejlesztették ki a Happy Houred alkalmazást; ez egy a felhasználó által is bővíthető katalógus, amelynek segítségével a telefon elnavigálja tulajdonosát az USA nagyvárosaiban ahhoz a bárhoz, ahol az az adott napszakban a legolcsóbban kaphat italt. A készülék meghatározza használója helyét, akinek csak a kívánt vendéglátóhely- és italtípust, valamint az időpontot kell megadnia. Az eredményeket egy térképen mutatja a rendszer, amelyen a jelző zászlócskákra kattintva további részleteket lehet megtudni a választott üzletről.
Szellemes és egyszerű az iPhone 3GS készülékekre kifejlesztett „Bionikus szem” fantázianevű applikáció is – nem éppen szokványos módon navigálja el a telefon tulajdonosát a legközelebbi vendéglátóhelyig. Ha valaki, mondjuk, a legközelebbi kávézót keresi, telefonja fényképezőgépét egy nagyobb épület homlokzatára irányítva az eszköz GPS-ének és tájolójának segítségével ikonok jelennek meg a ház képén, hogy milyen üzletek találhatók odabent. Virtuális útjelzésekkel pedig a készülék a legközelebbi kávézókhoz is megmutatja az utat. Mindehhez arra sincsen szükség, hogy WiFi vagy 3G internetkapcsolat legyen az adott helyen, mivel a megjelölt pontokat a készülék a memóriájában tárolja. Az alkalmazás teljes verziói egyelőre az USA, Anglia, és Franciaország néhány nagyvárosára és Tokióra készültek el, de meglehet, 2-3 éven belül az Apple hozzánk is benéz.

Kapcsolódó cikkeink