Mindennapi túróink

Szerző: STA Dátum: 2023. 11. 17. 09:15

A túró egy igazi jó barát. Süthetünk belőle pogácsát, tölthetünk vele süteményeket, egy sima tésztát is feldob. De ha semmi extra ötletünk nincs, akkor egy kis gyümölccsel, mézzel lecsurgatva is isteni. Különösen, ha a KMÉ-védjegyes verziót használjuk! Van belőle rögös, félzsíros, sovány.

(Fotó: Pixabay)

A boltok polcain különféle túrókkal találkozhatunk, még annak ellenére is, hogy az alapok mindenhol ugyanazok. Végy egy jó liternyi tejet, hagyd megaludni, melegítsd fel és csepegtesd ki! Már a görögök és a rómaiak konyháján is megtalálható volt a túró, vagyis a friss sajt, ami utána egész Közép-Európát, sőt a világot is meghódította. Az angolszász területeken a túró cottage cheese-ként szerepel. Ez a kifejezés jól jelzi, milyen kevés választja el a túrót a friss sajttól.  A cottage cheese tulajdonképpen egy tejszínes öntettel ellátott rögöstúró.

Akkor lássuk minden magyar konyha büszkeségét, a rögös túrót!

A Kárpát-medencén kívül máshol nem készítenek ilyet. Laza rögökbe összeálló, kellemesen savanyú, aromás illatú, friss és zamatos. A tradicionális előállításának köszönhetően a Rögös túró 2019-ben rangos nemzetközi elismerésben részesült: az Európai Unió nyilvántartásába vette, és ezzel kiérdemelte a hagyományos különleges termék címet. És már KMÉ-védjegyet is kapott.

A boltok polcain zömében a sovány és félzsíros túró megjelöléssel találkozunk

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a félzsíros túró zsírtartalma a szárazanyagban minimum 25%, maximum 45%, míg a sovány túró esetében ez a szám kevesebb, mint 10%. De van 100%-ban kiváló minőségű. A juhtúró gomolyából, tehát igazi sajtból készül. Régen a gomolyát összetörték, és megsózva fahordókban préselték le. A juhtúró tehát éles ellentéte a friss tehéntúrónak: eredendően télire eltett sajtféleséget jelent.

KMÉ

Kapcsolódó cikkeink