Minden jó, ha a vége jó

Dátum: 2016. 12. 08. 00:09

A jövő évi adó-, járulék- és persze minimálbér-változásokról lassan végleges hírek érkeznek. Lapzártánkig egy jelentős béremelés, egy szintén nagyobb mértékű társaságiadó-csökkenés, valamint a cafeteria maradt fenn e sajátos időszűrőn. Még nem ért célba véglegesen az áfacsökkentési hullám. Ami biztos: az internetes áfa mérséklődik, és emellett a tej, a tojás és a baromfi áfája jövőre 5 százalékra csökkenhet, de mérséklődhet az éttermi szolgáltatások forgalmi adója is.

Az FMCG-szektor számára az intézkedések hatása kettős, nyilvánvalóan az esetleges munkaadói járulékcsökkenés mérsékelheti a minimálbér, illetve a szakképzett-minimálbér emeléséből eredő költségnövekedést. Bár a szektor bérszínvonala az egyre súlyosabb munkaerőhiány miatt már elszakadt a minimálbér mozgásától, de ha emelkedik az alsó limit, az általában felfelé tolja a magasabb béreket is. Persze, ami hátrány az egyik oldalon, az előnnyé kovácsolódik a másikon. Az emelkedő nettók megemelik a keresletet, amit viszont mérsékel a korábban sokat vitatott Erzsébet-utalvány megszűnése. Amit viszont visszafordíthat a cafeteria másik változása, amely évi 100 000 forintnyi készpénzjuttatást tesz lehetővé kedvező feltételek mellett.

Az ilyen többirányú, több kiindulási pontból vezérelt változások aggregált hatását elég nehéz megjósolni. Modellezni pedig azért nem lehet, mert a fogyasztók, munkavállalók nem állva figyelik az eseményeket, hanem maguk is váltogatják adó- vagy éppen munkahelyi pozícióikat, a számukra kedvezőbb helyzet felé mozogva. Ha viszont ez kedvezőbb, több pénzzel jár, mint korábban, akkor vélhetően a szektor sem marad ki ennek hasznából.

Érdekes változás a társasági adó csökkentése, miután a legmagasabb, eddig 19 százalékos adósávba a cégek töredéke tartozott, közülük is csak a legnagyobbak, de valószínűleg itt már találunk a szektor szereplői közül néhányat. A jelenlegi számítások szerint a társaságiadó-kulcs egységesen 9 százalékra csökkentése nyomán 145 milliárd forint marad a vállalkozásoknál, az adókulcs csökkentésével a legkedvezőbb adózási feltételeket nyújtaná Magyarország az Európai
Unióban.

Némiképp kérdéses változás az áfakulcs csökkentése. Nincs az a statisztikai számítási módszer, amely a 2016-os év nagy erejű változásának a várt hatását kimutatná, a sertés áfakulcsának csökkentése nem hozta meg a kívánt eredményt, nem vagy alig csökkent a vásárló asztalára került feldolgozott húskészítmény árszínvonala. Ezek után a tojás, tej, baromfi áfacsökkentése kérdéses, hogy milyen valós hatást eredményez majd.