Milliárdos támogatás a Hellnek
Három európai uniós pályázaton összesen 1,13 milliárd forintos támogatást nyert a Hell energiaital gyártója szikszói palackozójának kialakításához. A cég 3,5 milliárdos beruházással épít Szikszón palackozót, ahol fémdobozos és PET-palackos energiaitalokat
A cég a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszót alakítaná át a magyar energiaital-gyártás fellegvárává, amihez futószalagon kapja a támogatásokat magyar döntéshozóktól, de jórészt az európai uniós kasszából. Palackozósor telepítésére, üzem építésére, átépítésre, de még laptopvásárlásra is kiterjed a bőkezűen dotált fejlesztéssorozat.
A Hell-beruházás célja az "alvállalkozóktól való függetlenedés" – a gyakorlatban ez a korábban külföldön palackozott Hell gyártásának hazatelepítését jelenti –, amihez az uniós pénzek hazai felhasználását koordináló NFÜ honlapján olvasható.
A beruházás már elindult, a palackozó üzemcsarnokául szolgáló épület szinte szerkezetkész állapotban van – közölte az Index kérdésére Szilágyi László, a Hell Energy Magyarország ügyvezető igazgatója. Az építés alakulását az elmúlt egy hónap esős időjárása befolyásolta, tette hozzá.
A cégvezető leszögezte, hogy a projektet eddig teljes mértékben saját erőből valósították meg, EU-s pénzt nem használtak fel, megjegyezve: az uniós támogatású projektek mindegyike utólagos elszámolású.
Szilágyi László azt is elmondta: noha más energiaitalt is palackoznak Magyarországon, a nagyobb gyártók ezzel a beruházással csak az egyébként is magyar tulajdonban lévő Hellnek lesz magyarországi palackozója (a cég jelenleg 16 százalékos részesedéssel piacvezető a hazai energiaitalok piacán, ami mennyiségét tekintve a további két meghatározó multinacionális márkát).
A szikszói palackozó próbaüzeme ez év végén kezdődhet a 2,5 decis kiszereléssel, de ebben az ütemezésben is okozhat csúszást az elmúlt hetek szélsőséges időjárása. De az biztos, hogy legkésőbb 2011 első negyedévében megindul az üzemszerű termelés a palackozóban – írja az Index.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Szendvicshozzávalókból tankolunk fel leginkább
Pékáru, felvágott, sonka, szalámi és valamilyen kence – ezeket az…
Tovább olvasom >Elindult az Eisberg egészségtudatos táplálkozásra ösztönző kampánya
Naponta legalább öt adag zöldséget vagy gyümölcsöt kellene fogyasztanunk az…
Tovább olvasom >BH AgrárTrend Index: stabilizálódtak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai
Stabilizálódott a magyar élelmiszer-gazdaság szereplőinek korábbinál kedvezőbb helyzetértékelése 2024 első…
Tovább olvasom >