Mi lesz ma a vacsora? – Egy kiváló minőségű sertéshús minden ízében különleges
A kiegyensúlyozott, változatos étkezésre ma már minden táplálkozással foglalkozó szakember felhívja a figyelmet. A vörös húsokra – például a sertéshúsra – éppúgy szüksége van szervezetünknek, mint a zöldségekre, gyümölcsökre vagy magvakra.
A legtöbb családi ünnep fő fogása legtöbbször valamilyen sertésétel: például karajsült, fokhagymával tűzdelt tarja vagy egy ízletes, baconbe tekert szűzérme.
A sertéshús nemcsak változatosan elkészíthető, de fontos szerepe van táplálkozásunkban is. Kiváló ásványianyag-, fehérje- és vitaminforrás, és e szempontból nagy szerepe van a zsírban oldódó vitaminok megfelelő felszívódásában is.
Mi lesz ma a vacsora?
Ezzel a szlogennel és az „Egy kiváló minőségű sertéshús minden ízében különleges” alszlogennel kampányol az Agrármarketing Centrum, az Agrárminisztérium és a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával a minőségi sertéshús fogyasztása mellett. A 2019. április 18-ig tartó promócióban arra hívják fel a figyelmet, hogy a friss, kiváló minőségű sertéshús korszerűen elkészíthető és az egészségtudatos étrendbe is bátran beilleszthető.
Mennyi az annyi?
A táplálkozási szakemberek az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet aktuális ajánlása szerint, naponta 2–3 egység hús fogyasztását javasolják: egy egység például 10 dkg sovány sertéshúsnak, 5 dkg sovány felvágottnak vagy 4 dkg közepes zsírtartalmú felvágottnak felel meg.
A vörös hús nem vörös posztó
A vörös húsok, így a sertéshús is, számos ásványi anyag tárháza, amelyre szervezetünknek mind általánosságban, mind megváltozott állapotokban – pl. várandósság, betegségek és legyengült immunrendszer esetén – különösen nagy szüksége van. A sertéshúsok jelentős mennyiségben tartalmazzák a B-vitamin csoport tagjait (B1, B2, niacin, B6, B12) is. A B-vitaminok biztosítják testünk sejtjeiben a normális zsír- és fehérje-anyagcserét, és támogatják az idegrendszert, például a stresszkezelésben.
A sertéshúsnak különösen kiemelkedő, a sokak által agyserkentő vitaminnak nevezett, vízoldékony B1-vitamin tartalma. Mi több, a sertéshús B1-vitaminból ötször többet tartalmaz, mint más húsok. Szintén jelentős mennyiségben rejt csontjainkat védő kalciumot (16,9 mg/100 g) és az immunrendszert erősítő cinket (2,6 mg/100 g). A sertéshúsnak magas az ún. hemvas tartalma is. A vas élelmiszerekkel jut a szervezetünkbe, ám nem mindegy, milyen formában. A növényekben és húsokban található vasvegyületek kémiai szerkezete eltér egymástól. A húsokban található vas ún. hemvas, amely akár 35-50%-ban is hasznosul a szervezetben, míg a növényekben található vas ennél kisebb mértékben, 5–15%-ban. A vasbevitel növelése nemcsak hiányállapotokban, de gyerekeknek és terhesség alatt is különösen ajánlott.
Hasznos zsírokat tartalmaz
A közhiedelemmel ellentétben a fehérjék mellett a zsiradékok fogyasztása is nélkülözhetetlen, hiszen feladatuk közé tartozik a sejtépítés vagy a zsírban oldódó vitaminok tárolása. Helyesen elkészítve a vörös húsok sem tartalmaznak sok koleszterint. Köretként ajánlott a könnyebb, rostokban és vitaminokban bővelkedő zöldségféléket fogyasztani, valamint fontos tudnunk, hogy a többlet zsír- és koleszterinfelvétel nem a húsok, húskészítmények fogyasztásából adódik, hanem többek között az ételkészítéshez felhasznált zsiradék mennyiségéből.
Kapcsolódó cikkeink
Egészség a mindennapokban
Az egészséges életmód mindenkinek mást és mást jelent, és nem…
Tovább olvasom >Durván emelkedik a baromfi – és sertéshús ára
Az AKI (Agrárközgazdasági Intézet) legfrissebb jelentése szerint a magyar baromfiágazat,…
Tovább olvasom >A sertéslapocka értékesítési ára 8 százalékkal emelkedett
A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 60 százalékkal nőtt (3,2…
Tovább olvasom >További cikkeink
A SZÉP-kártya negyedéves eredményei igazolják a vállalkozók javaslatát
A Nemzetgazdasági Minisztérium április 22-én kiadott közleménye szerint 2024 első negyedévét tekintve…
Tovább olvasom >Haltermelés Magyarországon: a szakma növekvő munkaerőhiánnyal küzd
Az alacsony takarmányárak és a jó vízszintek ellenére a magyar…
Tovább olvasom >Mesterséges intelligencia a borászatban: az új technológia megváltoztatja a borkészítés módját
A mesterséges intelligencia forradalmasítja az amerikai borászatot, lehetővé téve a…
Tovább olvasom >