Mi lesz ma a vacsora? – Egy kiváló minőségű sertéshús minden ízében különleges

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 04. 01. 10:35

 

A kiegyensúlyozott, változatos étkezésre ma már minden táplálkozással foglalkozó szakember felhívja a figyelmet. A vörös húsokra – például a sertéshúsra – éppúgy szüksége van szervezetünknek, mint a zöldségekre, gyümölcsökre vagy magvakra.

A legtöbb családi ünnep fő fogása legtöbbször valamilyen sertésétel: például karajsült, fokhagymával tűzdelt tarja vagy egy ízletes, baconbe tekert szűzérme.

A sertéshús nemcsak változatosan elkészíthető, de fontos szerepe van táplálkozásunkban is. Kiváló ásványianyag-, fehérje- és vitaminforrás, és e szempontból nagy szerepe van a zsírban oldódó vitaminok megfelelő felszívódásában is.

 

Mi lesz ma a vacsora?

Ezzel a szlogennel és az „Egy kiváló minőségű sertéshús minden ízében különleges” alszlogennel kampányol az Agrármarketing Centrum, az Agrárminisztérium és a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával a minőségi sertéshús fogyasztása mellett. A 2019. április 18-ig tartó promócióban arra hívják fel a figyelmet, hogy a friss, kiváló minőségű sertéshús korszerűen elkészíthető és az egészségtudatos étrendbe is bátran beilleszthető.

Mennyi az annyi?

A táplálkozási szakemberek az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet aktuális ajánlása szerint, naponta 2–3 egység hús fogyasztását javasolják: egy egység például 10 dkg sovány sertéshúsnak, 5 dkg sovány felvágottnak vagy 4 dkg közepes zsírtartalmú felvágottnak felel meg.

A vörös hús nem vörös posztó

A vörös húsok, így a sertéshús is, számos ásványi anyag tárháza, amelyre szervezetünknek mind általánosságban, mind megváltozott állapotokban – pl. várandósság, betegségek és legyengült immunrendszer esetén – különösen nagy szüksége van. A sertéshúsok jelentős mennyiségben tartalmazzák a B-vitamin csoport tagjait (B1, B2, niacin, B6, B12) is. A B-vitaminok biztosítják testünk sejtjeiben a normális zsír- és fehérje-anyagcserét, és támogatják az idegrendszert, például a stresszkezelésben.

A sertéshúsnak különösen kiemelkedő, a sokak által agyserkentő vitaminnak nevezett, vízoldékony B1-vitamin tartalma. Mi több, a sertéshús B1-vitaminból ötször többet tartalmaz, mint más húsok. Szintén jelentős mennyiségben rejt csontjainkat védő kalciumot (16,9 mg/100 g) és az immunrendszert erősítő cinket (2,6 mg/100 g). A sertéshúsnak magas az ún. hemvas tartalma is. A vas élelmiszerekkel jut a szervezetünkbe, ám nem mindegy, milyen formában. A növényekben és húsokban található vasvegyületek kémiai szerkezete eltér egymástól. A húsokban található vas ún. hemvas, amely akár 35-50%-ban is hasznosul a szervezetben, míg a növényekben található vas ennél kisebb mértékben, 5–15%-ban. A vasbevitel növelése nemcsak hiányállapotokban, de gyerekeknek és terhesség alatt is különösen ajánlott.

Hasznos zsírokat tartalmaz

A közhiedelemmel ellentétben a fehérjék mellett a zsiradékok fogyasztása is nélkülözhetetlen, hiszen feladatuk közé tartozik a sejtépítés vagy a zsírban oldódó vitaminok tárolása. Helyesen elkészítve a vörös húsok sem tartalmaznak sok koleszterint. Köretként ajánlott a könnyebb, rostokban és vitaminokban bővelkedő zöldségféléket fogyasztani, valamint fontos tudnunk, hogy a többlet zsír- és koleszterinfelvétel nem a húsok, húskészítmények fogyasztásából adódik, hanem többek között az ételkészítéshez felhasznált zsiradék mennyiségéből.

Kapcsolódó cikkeink