Mi lesz ma a vacsora? – Egy kiváló minőségű sertéshús minden ízében különleges
A kiegyensúlyozott, változatos étkezésre ma már minden táplálkozással foglalkozó szakember felhívja a figyelmet. A vörös húsokra – például a sertéshúsra – éppúgy szüksége van szervezetünknek, mint a zöldségekre, gyümölcsökre vagy magvakra.
A legtöbb családi ünnep fő fogása legtöbbször valamilyen sertésétel: például karajsült, fokhagymával tűzdelt tarja vagy egy ízletes, baconbe tekert szűzérme.
A sertéshús nemcsak változatosan elkészíthető, de fontos szerepe van táplálkozásunkban is. Kiváló ásványianyag-, fehérje- és vitaminforrás, és e szempontból nagy szerepe van a zsírban oldódó vitaminok megfelelő felszívódásában is.
Mi lesz ma a vacsora?
Ezzel a szlogennel és az „Egy kiváló minőségű sertéshús minden ízében különleges” alszlogennel kampányol az Agrármarketing Centrum, az Agrárminisztérium és a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával a minőségi sertéshús fogyasztása mellett. A 2019. április 18-ig tartó promócióban arra hívják fel a figyelmet, hogy a friss, kiváló minőségű sertéshús korszerűen elkészíthető és az egészségtudatos étrendbe is bátran beilleszthető.
Mennyi az annyi?
A táplálkozási szakemberek az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet aktuális ajánlása szerint, naponta 2–3 egység hús fogyasztását javasolják: egy egység például 10 dkg sovány sertéshúsnak, 5 dkg sovány felvágottnak vagy 4 dkg közepes zsírtartalmú felvágottnak felel meg.
A vörös hús nem vörös posztó
A vörös húsok, így a sertéshús is, számos ásványi anyag tárháza, amelyre szervezetünknek mind általánosságban, mind megváltozott állapotokban – pl. várandósság, betegségek és legyengült immunrendszer esetén – különösen nagy szüksége van. A sertéshúsok jelentős mennyiségben tartalmazzák a B-vitamin csoport tagjait (B1, B2, niacin, B6, B12) is. A B-vitaminok biztosítják testünk sejtjeiben a normális zsír- és fehérje-anyagcserét, és támogatják az idegrendszert, például a stresszkezelésben.
A sertéshúsnak különösen kiemelkedő, a sokak által agyserkentő vitaminnak nevezett, vízoldékony B1-vitamin tartalma. Mi több, a sertéshús B1-vitaminból ötször többet tartalmaz, mint más húsok. Szintén jelentős mennyiségben rejt csontjainkat védő kalciumot (16,9 mg/100 g) és az immunrendszert erősítő cinket (2,6 mg/100 g). A sertéshúsnak magas az ún. hemvas tartalma is. A vas élelmiszerekkel jut a szervezetünkbe, ám nem mindegy, milyen formában. A növényekben és húsokban található vasvegyületek kémiai szerkezete eltér egymástól. A húsokban található vas ún. hemvas, amely akár 35-50%-ban is hasznosul a szervezetben, míg a növényekben található vas ennél kisebb mértékben, 5–15%-ban. A vasbevitel növelése nemcsak hiányállapotokban, de gyerekeknek és terhesség alatt is különösen ajánlott.
Hasznos zsírokat tartalmaz
A közhiedelemmel ellentétben a fehérjék mellett a zsiradékok fogyasztása is nélkülözhetetlen, hiszen feladatuk közé tartozik a sejtépítés vagy a zsírban oldódó vitaminok tárolása. Helyesen elkészítve a vörös húsok sem tartalmaznak sok koleszterint. Köretként ajánlott a könnyebb, rostokban és vitaminokban bővelkedő zöldségféléket fogyasztani, valamint fontos tudnunk, hogy a többlet zsír- és koleszterinfelvétel nem a húsok, húskészítmények fogyasztásából adódik, hanem többek között az ételkészítéshez felhasznált zsiradék mennyiségéből.
Kapcsolódó cikkeink
A magyar prémium élelmiszerekre van a legnagyobb kereslet Japánban
A Csendes-óceáni térség egyik legfontosabb élelmiszer- és ital szakkiállításán szervezett…
Tovább olvasom >Idén is folytatódnak az élelmiszeripari beruházások
Stratégiai fontosságú ágazatként tekint a kormány az élelmiszeriparra, amelynek teljesítménye…
Tovább olvasom >Emelkedett a baromfi- és a sertésvágások száma 2024-ben
A magyarországi vágóhidakon 84,8 ezer darab szarvasmarhát vágtak le 2024-ben,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >