Mi lesz ma a vacsora? – Egy kiváló minőségű sertéshús minden ízében különleges
A kiegyensúlyozott, változatos étkezésre ma már minden táplálkozással foglalkozó szakember felhívja a figyelmet. A vörös húsokra – például a sertéshúsra – éppúgy szüksége van szervezetünknek, mint a zöldségekre, gyümölcsökre vagy magvakra.
A legtöbb családi ünnep fő fogása legtöbbször valamilyen sertésétel: például karajsült, fokhagymával tűzdelt tarja vagy egy ízletes, baconbe tekert szűzérme.
A sertéshús nemcsak változatosan elkészíthető, de fontos szerepe van táplálkozásunkban is. Kiváló ásványianyag-, fehérje- és vitaminforrás, és e szempontból nagy szerepe van a zsírban oldódó vitaminok megfelelő felszívódásában is.
Mi lesz ma a vacsora?
Ezzel a szlogennel és az „Egy kiváló minőségű sertéshús minden ízében különleges” alszlogennel kampányol az Agrármarketing Centrum, az Agrárminisztérium és a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával a minőségi sertéshús fogyasztása mellett. A 2019. április 18-ig tartó promócióban arra hívják fel a figyelmet, hogy a friss, kiváló minőségű sertéshús korszerűen elkészíthető és az egészségtudatos étrendbe is bátran beilleszthető.
Mennyi az annyi?
A táplálkozási szakemberek az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet aktuális ajánlása szerint, naponta 2–3 egység hús fogyasztását javasolják: egy egység például 10 dkg sovány sertéshúsnak, 5 dkg sovány felvágottnak vagy 4 dkg közepes zsírtartalmú felvágottnak felel meg.
A vörös hús nem vörös posztó
A vörös húsok, így a sertéshús is, számos ásványi anyag tárháza, amelyre szervezetünknek mind általánosságban, mind megváltozott állapotokban – pl. várandósság, betegségek és legyengült immunrendszer esetén – különösen nagy szüksége van. A sertéshúsok jelentős mennyiségben tartalmazzák a B-vitamin csoport tagjait (B1, B2, niacin, B6, B12) is. A B-vitaminok biztosítják testünk sejtjeiben a normális zsír- és fehérje-anyagcserét, és támogatják az idegrendszert, például a stresszkezelésben.
A sertéshúsnak különösen kiemelkedő, a sokak által agyserkentő vitaminnak nevezett, vízoldékony B1-vitamin tartalma. Mi több, a sertéshús B1-vitaminból ötször többet tartalmaz, mint más húsok. Szintén jelentős mennyiségben rejt csontjainkat védő kalciumot (16,9 mg/100 g) és az immunrendszert erősítő cinket (2,6 mg/100 g). A sertéshúsnak magas az ún. hemvas tartalma is. A vas élelmiszerekkel jut a szervezetünkbe, ám nem mindegy, milyen formában. A növényekben és húsokban található vasvegyületek kémiai szerkezete eltér egymástól. A húsokban található vas ún. hemvas, amely akár 35-50%-ban is hasznosul a szervezetben, míg a növényekben található vas ennél kisebb mértékben, 5–15%-ban. A vasbevitel növelése nemcsak hiányállapotokban, de gyerekeknek és terhesség alatt is különösen ajánlott.
Hasznos zsírokat tartalmaz
A közhiedelemmel ellentétben a fehérjék mellett a zsiradékok fogyasztása is nélkülözhetetlen, hiszen feladatuk közé tartozik a sejtépítés vagy a zsírban oldódó vitaminok tárolása. Helyesen elkészítve a vörös húsok sem tartalmaznak sok koleszterint. Köretként ajánlott a könnyebb, rostokban és vitaminokban bővelkedő zöldségféléket fogyasztani, valamint fontos tudnunk, hogy a többlet zsír- és koleszterinfelvétel nem a húsok, húskészítmények fogyasztásából adódik, hanem többek között az ételkészítéshez felhasznált zsiradék mennyiségéből.
Kapcsolódó cikkeink
Súlyos gazdasági következményei lehetnek az élővilág pusztulásának
Az élővilág védelmének szükségessége, nem csupán etikai, hanem gazdasági szempontból…
Tovább olvasom >Helyben, személyesen tájékozódhatnak a gazdálkodók
Ismeretterjesztő, országjáró körutat szervez október-novemberben az új agrártámogatási ciklus kapcsán…
Tovább olvasom >Csökkent a vágósertés termelői ára
A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 27,1 százalékkal 19 ezer…
Tovább olvasom >További cikkeink
Érdemes a hazai szárnyasokat választani Márton-nap alkalmából
Idén sem hiányozhat a Márton napi asztalról a libapecsenye. A…
Tovább olvasom >Márton-nap előtt: drágulásra számíthatunk a liba és kacsa esetében?
November 11-én, Szent Márton napján a hagyomány szerint libát illik…
Tovább olvasom >Rendkívüli fogyasztóvédelmi ellenőrzést indítanak az ételfutár cégeknél
A fogyasztóvédelemért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium rendkívüli fogyasztóvédelmi vizsgálatot indít a…
Tovább olvasom >