Mi a bioélelmiszerek realitása a közétkeztetésben?
A Magyar Biokultúra Szövetség a bioélelmiszerek közétkeztetésbe kerüléséért indított aláírásgyűjtése fontos kérdéseket vet fel – de a szakma szerint a kezdeményezés egyelőre több sebből vérzik. A Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) szerint bár a cél elismerésre méltó, azonban a hazai biotermelés jelenlegi volumene, feldolgozottsági szintje és logisztikai háttérhiányai nem teszik lehetővé a bioélelmiszerek tömeges bevezetését.

Forradalom helyett tudatos építkezésre van szükség
A cikk a Trade magazin 2025/6-7. lapszámában olvasható.
A közétkeztetésben napi szinten 1,5 millió adag étel készül szigorú élelmiszer-biztonsági előírások mentén. A bio beszállítások koordinálása ma még megoldhatatlan. A KÖZSZÖV ugyanakkor aktívan részt vesz a megoldáskeresésben: az idei KÖSZ szakácsversenyen már kötelező bioalapanyag is szerepel. A szakmai párbeszéd tehát zajlik – de forradalom helyett tudatos, lépésről lépésre történő építkezésre van szükség.
Kapcsolódó cikkeink
A vágósertés ára csökkent, a baromfié nőtt az év elején
Az AKI vágási statisztikai adatai alapján Magyarországon 170,0 ezer tonna…
Tovább olvasom >Időutazó IPA
A Dreher Sörgyárak Sörműhelyének különleges márkája, az ANTL, 2021 óta…
Tovább olvasom >Éder Tamás: „A cél a hatékonyság fokozása, a robotizált és automatizált technológiák elterjesztése”
A hazai élelmiszeripar 2025-ben is a korábbi évek kihívásait görgeti…
Tovább olvasom >További cikkeink
Időutazó IPA
A Dreher Sörgyárak Sörműhelyének különleges márkája, az ANTL, 2021 óta…
Tovább olvasom >Tudatosabb konyhával a pazarlás ellen – menütervező kiadvánnyal segíti a Nébih a háztartásokat
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja új, a…
Tovább olvasom >Csődbe ment az Unitravel Kft. utazási iroda
Csődbe ment az Unitravel Kft., így vállalásait nem tudja teljesíteni,…
Tovább olvasom >