Mi a bioélelmiszerek realitása a közétkeztetésben?

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2025. 06. 05. 19:50

A Magyar Biokultúra Szövetség a bioélelmiszerek közétkeztetésbe kerüléséért indított aláírásgyűjtése fontos kérdéseket vet fel – de a szakma szerint a kezdeményezés egyelőre több sebből vérzik. A Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) szerint bár a cél elismerésre méltó, azonban a hazai biotermelés jelenlegi volumene, feldolgozottsági szintje és logisztikai háttérhiányai nem teszik lehetővé a bioélelmiszerek tömeges bevezetését.

Forradalom helyett tudatos építkezésre van szükség

A cikk a Trade magazin 2025/6-7. lapszámában olvasható.

A közétkeztetésben napi szinten 1,5 millió adag étel készül szigorú élelmiszer-biztonsági előírások mentén. A bio beszállítások koordinálása ma még megoldhatatlan. A KÖZSZÖV ugyanakkor aktívan részt vesz a megoldáskeresésben: az idei KÖSZ szakácsversenyen már kötelező bioalapanyag is szerepel. A szakmai párbeszéd tehát zajlik – de forradalom helyett tudatos, lépésről lépésre történő építkezésre van szükség. 

Kapcsolódó cikkeink