Megugrottak a szálláshelyfoglalások a hosszú hétvégékre

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 03. 10. 10:53

Biztatóan magasak a szálláshelyfoglalási adatok a hosszú hétvégékre az egész ország területén, a szállodák jelentős része megtelt – mondta Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerdán az M1 aktuális csatornán.

szall szoba2

A szakmai szövetség elnöke beszámolt arról, hogy az idén 3-4 százalékkal emelkedtek a forintban számított szálláshelyárak, növekedett a külföldi és a belföldi kereslet, az utóbbi 3 százalékkal.

Megjegyezte, a szállodák a növekvő bevételeket a színvonal javítására, felújításra, valamint a nyári felkészülésre fordítják.

Niklai Ákos kiemelte, hogy a belföldi vendégek a vidéki három- és négycsillagos gyógy-, wellness és kastélyszállodákat keresik leginkább. A szövetség szerint jó lenne az is, ha a vidékiek még inkább látogatnák Budapestet.

A szövetség elnöke biztatónak nevezte a foglalási adatokat a nyári vízparti üdüléseknél is, megjegyezve, hogy a belföldi turizmust segíti a Széchenyi Pihenőkártya.

A szakmai érdekképviselet vezetője kitért arra, hogy Magyarországon nagyon sok fesztivált rendeznek, a Magyar Turizmus Zrt. meghirdette a gasztroélmények évét, ehhez illeszkedik a májusban Budapesten tartandó Bocuse d'Or nemzetközi séfverseny is.

Kiemelte: a turizmus fejlesztése az elmúlt években sikeres volt, a szállodai kapacitás és a minőség növekedett, gazdag kulturális kínálat alakult ki. Nagyon várják a kongresszusi turizmus fejlesztését is, és remélik, hogy 2019-re megnyílik az új 4500 férőhelyes Budapest Kongresszusi Központ.

A nemzeti idegenforgalmi ügynökség létrehozásával Niklai Ákos szerint a turisztikai fejlesztés koordináltabbá válhatna. A szakma fontosnak tartja, hogy marketingre, kommunikációra, azaz a vendégcsábításra több forrás jusson, az üzenetek koncentráltabbak legyenek – mutatott rá.

A szakma javasolja a hatékonyabb kongresszusi iroda létesítését is, mert ha 2019-ben megnyílik az új kongresszusi központ, akkor már most „ki kellene menni a piacra”, hiszen a világkongresszusokat négy-öt évvel korábban meghirdetik – jelezte Niklai Ákos. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink