Megugrottak a szálláshelyfoglalások a hosszú hétvégékre
Biztatóan magasak a szálláshelyfoglalási adatok a hosszú hétvégékre az egész ország területén, a szállodák jelentős része megtelt – mondta Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerdán az M1 aktuális csatornán.
A szakmai szövetség elnöke beszámolt arról, hogy az idén 3-4 százalékkal emelkedtek a forintban számított szálláshelyárak, növekedett a külföldi és a belföldi kereslet, az utóbbi 3 százalékkal.
Megjegyezte, a szállodák a növekvő bevételeket a színvonal javítására, felújításra, valamint a nyári felkészülésre fordítják.
Niklai Ákos kiemelte, hogy a belföldi vendégek a vidéki három- és négycsillagos gyógy-, wellness és kastélyszállodákat keresik leginkább. A szövetség szerint jó lenne az is, ha a vidékiek még inkább látogatnák Budapestet.
A szövetség elnöke biztatónak nevezte a foglalási adatokat a nyári vízparti üdüléseknél is, megjegyezve, hogy a belföldi turizmust segíti a Széchenyi Pihenőkártya.
A szakmai érdekképviselet vezetője kitért arra, hogy Magyarországon nagyon sok fesztivált rendeznek, a Magyar Turizmus Zrt. meghirdette a gasztroélmények évét, ehhez illeszkedik a májusban Budapesten tartandó Bocuse d'Or nemzetközi séfverseny is.
Kiemelte: a turizmus fejlesztése az elmúlt években sikeres volt, a szállodai kapacitás és a minőség növekedett, gazdag kulturális kínálat alakult ki. Nagyon várják a kongresszusi turizmus fejlesztését is, és remélik, hogy 2019-re megnyílik az új 4500 férőhelyes Budapest Kongresszusi Központ.
A nemzeti idegenforgalmi ügynökség létrehozásával Niklai Ákos szerint a turisztikai fejlesztés koordináltabbá válhatna. A szakma fontosnak tartja, hogy marketingre, kommunikációra, azaz a vendégcsábításra több forrás jusson, az üzenetek koncentráltabbak legyenek – mutatott rá.
A szakma javasolja a hatékonyabb kongresszusi iroda létesítését is, mert ha 2019-ben megnyílik az új kongresszusi központ, akkor már most „ki kellene menni a piacra”, hiszen a világkongresszusokat négy-öt évvel korábban meghirdetik – jelezte Niklai Ákos. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Top 10 légitársaság, ahol a fedélzeti étkezés gasztronómiai élmény – Íme, a Food & Wine rangsora
A „repülős kaja” kifejezés sokáig egyet jelentett a középszerűség szinonimájával,…
Tovább olvasom >Az első főzőcsatornánk
A hazai gasztronómia fejlődésében komoly közvetett szerepet játszottak a világ…
Tovább olvasom >Akit a szakma gőze megcsapott
A 2024. év egyik Gundel-díjazottja Rácz Mihály, a családi vállalkozásban…
Tovább olvasom >További cikkeink
Balatoni Turizmus Szövetség: kiemelkedő forgalomnövekedést hozhat a húsvéti hosszú hétvége a Balaton régióban
A szállodák előfoglalási adatai szerint a Balaton régió turizmusában kiemelkedő…
Tovább olvasom >A Magyar Fagylalt Napján idén több száz cukrászdában várják a családokat
2025. május 8-án ismét megrendezik a Magyar Fagylalt Napját, amikor…
Tovább olvasom >