METRO: Egészségesnek lenni, egészségesen enni
Gyakran magunk sem tudjuk pontosan, mit, miért eszünk, de követjük a trendeket, és egyre inkább szeretnénk megérteni, hogy miért jobb a barna tészta, mint a fehér, vagy, hogy jó-e, ha marokszámra esszük a chia magot. Az alapanyag-kínálat igazodik az egészséges táplálkozás iránt egyre növekvő igényekhez, valamint egyre több alternatívát nyújt az ételallergiások számára. Európai statisztikák szerint a világon nagyjából 220-250 millió ember szenvedhet ételallergiában és az embereknek körülbelül 60 %-a túlérzékenységet vagy intoleranciát mutat egyes összetevőkkel szemben.
A preferenciák egyre jobban az egészséges étkezés irányába mutatnak, ezért a piac is mindinkább a könnyen és gyorsan elkészíthető, friss és jótékony alapanyagokból készült ételek felé mozdul, és már a vendéglátóhelyeken is fontos szempont, hogy ki tudják elégíteni ezeket a fogyasztói igényeket. A hagyományos tejtermékeket felváltják a növényi tejek, az állati eredetű ételeket sokan szintén inkább növényi eredetűekkel helyettesítik. Sokkal szélesebb alapanyag-választékkal találkozhatunk, így ma már gyakorlatilag nincs olyan étel, amelyet ne helyettesíthetnénk egy egészségesebb alternatívával. Az elsősorban a vendéglátó szektor partnere, a METRO a következő trendeket látja:
Gabonák – vissza a kezdetekhez
Idén a divatos hozzávalók között kiemelkedő helyen szerepelnek az olyan ősi gabonafajták, mint például a cirok vagy a kinoa, amelyek széles körben elterjedtek a vendéglátóhelyeken, de ma már az otthoni konyhákban sem ismeretlenek. Ezenkívül egyre népszerűbbé válik az idáig kevésbé ismert gluténmentes gabonaféle, a teff, valamint a rostban gazdag chia mag.
Fűszerek és helyettesítők
Fűszerek terén is nagyobb a választék a piacon. A kurkuma, az édesgyökér, a ginseng vagy a lóretekfa az úgynevezett „szuper fűszerek” csoportjába tartoznak, és különleges ízviláguk mellett jótékony hatásúak. Az aquafaba pedig egy olyan melléktermék, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvend a konyhákban. Ez a vegán tojásfehérje-helyettesítő tulajdonképpen a csicseriborsó konzerv lecsöpögtetett leve, sütemények elkészítéséhez is nagyon jól alkalmazható. A vegán étrend rohamosan terjed a fogyasztók körében, és az olyan alapanyagok, mint az aquafaba remekül alkalmazhatóak ezeknél a recepteknél.
Tengeri növények
Az alapanyagok körében nagy népszerűségnek örvendenek a tengeri növények is, mint a hínár vagy a spirulina alga, amelyek nem csak egészségesek, de megismertetnek bennünket azzal a bizonyos titokzatos ötödik ízzel, az umamival. Az umami egy japán kifejezés, „kellemes sós ízt” jelent, de valójában egy nehezen behatárolható aromáról van szó, amely számtalan állati eredetű ételben is megtalálható. A tengeri növények tökéletes alternatívát kínálnak ezek helyettesítésére.
Minden, ami lila
Szintén idén kezdett terjedni a lila ételek iránti érdeklődés. A lila spárga, vagy a lila káposzta körüli őrület nem véletlen alakult ki, ennek is az egyre népszerűbbé váló egészséges életforma a kiváltó oka. Ezek az ételek nem csak jótékony hatásúak és jóízűek, de feltűnő színük miatt a közkedvelt ételművészetben és a tálalásnál is látványosan használhatóak.
Tészta helyett
Ha egészséges étkezésről, és alternatív ételekről beszélünk, nem feledkezhetünk meg arról, hogy a kinoa, a cukkini vagy a kelkáposzta nagyon jól helyettesítheti a hagyományos tésztát és kifejezetten jól alkalmazható akár olasz tésztaételek alternatív elkészítéséhez is.
Nem csak a víz lehet egészséges választás
A kókuszvízzel már bemutatkoztak a növényi eredetű levek, és azóta a lehetőségek ezen a területen is szélesednek. A juharfából, mézből, görögdinnyéből és kókuszból kinyert dzsúzok várhatóan szép lassan átveszik majd a cukros üdítők helyét a piacon, ahogy a fogyasztók egyre inkább a természetes alapanyagok felé fordulnak.
Az almabornak a mai napig számtalan pozitív hatást tulajdonítanak, mert magas az ecetsav tartalma, aminek nagyon sok kedvező biológiai hatása van, például kitűnő baktériumölő, valamint csökkentheti a vércukor szintet.
Szintén nagy népszerűségnek örvendenek a probiotikus italok, aminek alapvetően két oka van: egyrészt ezek fenntartható melléktermékei a joghurtgyártásnak, másodszor pedig különösen az emésztőrendszerre számtalan jótékony hatással bírnak. (METRO alapanyag-trendriport)
Kapcsolódó cikkeink
Új logisztikai központot nyitott a Metro Szerbiában
A német Metro Cash and Carry új, 15000 négyzetméteres logisztikai…
Tovább olvasom >A beszállítói és beszerzői célok ugyanazok, de csatornánként mások a kihívások és tervek – Együtt okosodtunk (Business Days 2024 1. rész)
Keddtől a kiskereskedelem tudományában mélyedhettek el az FMCG-szabadegyetem hallgatói a…
Tovább olvasom >A HoReCa-piac kihívásai nem múlnak, csak változnak – Együtt okosodtunk (Business Days 2024 1. rész)
Közel 1100 „diák” iratkozott be az FMCG Szabadegyetemre, hogy szeptember…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új fejezet nyílt a Pizza Hut történetében: Magyarországi modell alapján újulhat meg az étteremlánc
Szeptember 12-én vágták át a szalagot Pécs legnépszerűbb sétálóutcájában, a…
Tovább olvasom >Már 150 millió darab palackot, üveget és alumínium dobozt váltottak vissza a Lidl áruházakban
Mérföldkőhöz érkezett az új visszaváltási rendszerben a Lidl Magyarország. A…
Tovább olvasom >Stílus újragondolva- megújult a Hungaria pezsgő!
Új, a stílust és az eleganciát még inkább hangsúlyozó külsővel…
Tovább olvasom >