Mesterséges intelligencia a borászatban: az új technológia megváltoztatja a borkészítés módját
A mesterséges intelligencia forradalmasítja az amerikai borászatot, lehetővé téve a szőlőültetvények távoli ellenőrzését és a borkészítési folyamat optimalizálását. Bár a kritikusok azzal érvelnek, hogy ez a technológia elveszi a borkészítés emberi jellegét, a támogatók szerint az MI érdekes és hasznos partnerként segíti a borászatot. A BBC egy ilyen példát említ a Foley Family Farms nevű nagy amerikai borászati vállalat kapcsán, ahol az MI-t széles körben alkalmazzák a szőlészetekben.
A Foley Family Farms szőlészeti igazgatója, Kara Maraden, aki több mint 2000 hektárnyi szőlőterületért felel, Kalifornia és Oregon 1000 mérföldes területén. Mivel nem lehet mindenhol jelen, a mesterséges intelligencia segítségével távolról, laptopjáról ellenőrzi az egyes szőlőültetvények vízigényét. Férje elmagyarázza, hogy a Tule Technologies, egy kaliforniai öntözőcég által gyártott érzékelők használata segíti a szőlőtermesztőket a pontos adatok gyűjtésében. Ezek az érzékelők a szőlőültetvényeken elhelyezve mérik a nedvességtartalmat, a hőmérsékletet, a szélsebességet és más környezeti tényezőket.
A Tule mesterséges intelligencia szoftverrendszere a begyűjtött adatokat felhasználva számítja ki, hogy mennyi nedvesség párolog el a talajból és a szőlőből a különböző időjárási körülmények között. Ennek alapján a rendszer meghatározza, hogy a szőlőnek mikor és mennyi öntözésre van szüksége, majd értesíti a szőlősgazdákat egy alkalmazáson keresztül. Kara Maraden szerint az adatok segítenek abban, hogy tudományos alapon hozzanak döntéseket, nem csak érzések alapján.
Az MI alkalmazása nemcsak a szőlőtermesztésben, hanem a borkészítésben is teret nyer. A technológia segít a borkészítőknek abban, hogy a különböző fogyasztói csoportokat célzó borok házasítását és keverését optimalizálják. A mesterséges intelligencia javaslatokat ad a különböző ízek és aromák kombinálására, így a borászatok jobban tudnak alkalmazkodni a fogyasztói igényekhez.
Bár a kritikusok attól tartanak, hogy a mesterséges intelligencia bevezetése csökkenti a borkészítés emberi jellegét és egyediségét, a támogatók szerint a technológia lehetőséget ad a borászatoknak, hogy hatékonyabbá váljanak és jobb minőségű borokat állítsanak elő.
Kapcsolódó cikkeink
Komoly gondok vannak a magyar borászatban
A 2024-es év a magyar szőlészet és borászat számára nehéz…
Tovább olvasom >Az EU 200 milliárd eurós beruházást mozgósít a mesterséges intelligencia fejlesztésére
Az Európai Bizottság elindította az InvestAI nevű kezdeményezést, amelynek keretében…
Tovább olvasom >A fogászat jelene és jövője: riasztó adatok és új technológiai áttörések
Hazánk és más országok fogászati állapota aggodalomra ad okot, mivel…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: januárban 5,5 százalékkal haladták meg átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapi értékeket
2024. januárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 6,0 százalékkal nőtt, ezen…
Tovább olvasom >Nagy Márton: A januári magasabb fogyasztói árszint átmeneti jelenség
Nagy Márton szerint elfogadhatatlan a magas élelmiszerinfláció, a kormány minden…
Tovább olvasom >NGM-szóvivő: január utolsó napjaiban már korrigáltak az árak
A KSH közlése szerint 2025. januárban a fogyasztói árak átlagosan…
Tovább olvasom >