Mesterséges intelligencia a borászatban: az új technológia megváltoztatja a borkészítés módját
A mesterséges intelligencia forradalmasítja az amerikai borászatot, lehetővé téve a szőlőültetvények távoli ellenőrzését és a borkészítési folyamat optimalizálását. Bár a kritikusok azzal érvelnek, hogy ez a technológia elveszi a borkészítés emberi jellegét, a támogatók szerint az MI érdekes és hasznos partnerként segíti a borászatot. A BBC egy ilyen példát említ a Foley Family Farms nevű nagy amerikai borászati vállalat kapcsán, ahol az MI-t széles körben alkalmazzák a szőlészetekben.
A Foley Family Farms szőlészeti igazgatója, Kara Maraden, aki több mint 2000 hektárnyi szőlőterületért felel, Kalifornia és Oregon 1000 mérföldes területén. Mivel nem lehet mindenhol jelen, a mesterséges intelligencia segítségével távolról, laptopjáról ellenőrzi az egyes szőlőültetvények vízigényét. Férje elmagyarázza, hogy a Tule Technologies, egy kaliforniai öntözőcég által gyártott érzékelők használata segíti a szőlőtermesztőket a pontos adatok gyűjtésében. Ezek az érzékelők a szőlőültetvényeken elhelyezve mérik a nedvességtartalmat, a hőmérsékletet, a szélsebességet és más környezeti tényezőket.
A Tule mesterséges intelligencia szoftverrendszere a begyűjtött adatokat felhasználva számítja ki, hogy mennyi nedvesség párolog el a talajból és a szőlőből a különböző időjárási körülmények között. Ennek alapján a rendszer meghatározza, hogy a szőlőnek mikor és mennyi öntözésre van szüksége, majd értesíti a szőlősgazdákat egy alkalmazáson keresztül. Kara Maraden szerint az adatok segítenek abban, hogy tudományos alapon hozzanak döntéseket, nem csak érzések alapján.
Az MI alkalmazása nemcsak a szőlőtermesztésben, hanem a borkészítésben is teret nyer. A technológia segít a borkészítőknek abban, hogy a különböző fogyasztói csoportokat célzó borok házasítását és keverését optimalizálják. A mesterséges intelligencia javaslatokat ad a különböző ízek és aromák kombinálására, így a borászatok jobban tudnak alkalmazkodni a fogyasztói igényekhez.
Bár a kritikusok attól tartanak, hogy a mesterséges intelligencia bevezetése csökkenti a borkészítés emberi jellegét és egyediségét, a támogatók szerint a technológia lehetőséget ad a borászatoknak, hogy hatékonyabbá váljanak és jobb minőségű borokat állítsanak elő.
Kapcsolódó cikkeink
Spanyolországban vezeti be első AI-alapú megoldását a Carrefour
A francia Carrefour Spanyolországot választotta első mesterségesintelligencia-alapú megoldásának bevezetésére. Az AI.Carrefour…
Tovább olvasom >Egyre több kereskedelmi cég támogatja a kommunikációt mesterséges intelligenciával
Az elmúlt két évben megduplázódott az AI használata a német…
Tovább olvasom >Vízválasztó év a szőlészetben: így küzdenek a borászok az aszállyal
A virágzás utáni szakaszban járó szőlőültetvények számára most kritikus a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Spanyolországban vezeti be első AI-alapú megoldását a Carrefour
A francia Carrefour Spanyolországot választotta első mesterségesintelligencia-alapú megoldásának bevezetésére. Az AI.Carrefour…
Tovább olvasom >Kétszeres POP világbajnok a magyar Gösser Spritz display
Idén két világbajnoki címre is büszke lehet a hazai POP-szakma.…
Tovább olvasom >Legendás olasz panettone-gyártót vett az ír Valeo Foods
Újabb olasz cég felvásárlását jelentette be az ír székhelyű Valeo…
Tovább olvasom >