Mesterséges intelligencia a borászatban: az új technológia megváltoztatja a borkészítés módját
A mesterséges intelligencia forradalmasítja az amerikai borászatot, lehetővé téve a szőlőültetvények távoli ellenőrzését és a borkészítési folyamat optimalizálását. Bár a kritikusok azzal érvelnek, hogy ez a technológia elveszi a borkészítés emberi jellegét, a támogatók szerint az MI érdekes és hasznos partnerként segíti a borászatot. A BBC egy ilyen példát említ a Foley Family Farms nevű nagy amerikai borászati vállalat kapcsán, ahol az MI-t széles körben alkalmazzák a szőlészetekben.
A Foley Family Farms szőlészeti igazgatója, Kara Maraden, aki több mint 2000 hektárnyi szőlőterületért felel, Kalifornia és Oregon 1000 mérföldes területén. Mivel nem lehet mindenhol jelen, a mesterséges intelligencia segítségével távolról, laptopjáról ellenőrzi az egyes szőlőültetvények vízigényét. Férje elmagyarázza, hogy a Tule Technologies, egy kaliforniai öntözőcég által gyártott érzékelők használata segíti a szőlőtermesztőket a pontos adatok gyűjtésében. Ezek az érzékelők a szőlőültetvényeken elhelyezve mérik a nedvességtartalmat, a hőmérsékletet, a szélsebességet és más környezeti tényezőket.
A Tule mesterséges intelligencia szoftverrendszere a begyűjtött adatokat felhasználva számítja ki, hogy mennyi nedvesség párolog el a talajból és a szőlőből a különböző időjárási körülmények között. Ennek alapján a rendszer meghatározza, hogy a szőlőnek mikor és mennyi öntözésre van szüksége, majd értesíti a szőlősgazdákat egy alkalmazáson keresztül. Kara Maraden szerint az adatok segítenek abban, hogy tudományos alapon hozzanak döntéseket, nem csak érzések alapján.
Az MI alkalmazása nemcsak a szőlőtermesztésben, hanem a borkészítésben is teret nyer. A technológia segít a borkészítőknek abban, hogy a különböző fogyasztói csoportokat célzó borok házasítását és keverését optimalizálják. A mesterséges intelligencia javaslatokat ad a különböző ízek és aromák kombinálására, így a borászatok jobban tudnak alkalmazkodni a fogyasztói igényekhez.
Bár a kritikusok attól tartanak, hogy a mesterséges intelligencia bevezetése csökkenti a borkészítés emberi jellegét és egyediségét, a támogatók szerint a technológia lehetőséget ad a borászatoknak, hogy hatékonyabbá váljanak és jobb minőségű borokat állítsanak elő.
Kapcsolódó cikkeink
Kollár Csaba: „Humanista vagyok, de nagyon szeretem az AI-t” – Folytatódik a Trade magazin Business Podcastja
Kollár Csaba kibernetikus és jövőkutató szerint, akivel Krizsó Szilvia beszélgetett…
Tovább olvasom >AI-alapú automatát tesztel a Coca-Cola
A Coca-Cola az ausztráliai Sydney repülőterén mutatta be legújabb fejlesztését,…
Tovább olvasom >Háromból két fogyasztó jobb vásárlási élményre számít
Egy friss felmérés szerint a fogyasztók és az üzleti vezetők…
Tovább olvasom >További cikkeink
Gulyáságyúval és tacskófutammal indul a food truck szezon
Több száz éves „food truckok” érkeznek a Kincsem Parkba –…
Tovább olvasom >Táblás KitKat csokoládékat dob piacra a Nestlé Romániában
A Nestlé új, 99 grammos KitKat táblás csokoládékat vezetett be…
Tovább olvasom >8 ütős ötlet a tudatosabb, elfogadóbb és élhetőbb jövőért a Megoldások a holnapért kihívás döntőjében
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Megoldások a holnapért kihívás idei, ötödik évada. Kihirdették…
Tovább olvasom >