Mérsékelt optimizmus az OKSZ Klubhajón

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 09. 05. 08:00

Idén legjobb esetben is csak a kiskereskedelmi forgalom csökkenésének megállására számíthatunk – prognosztizálta Feiner Péter, az Országos Kereskedelmi Szövetség elnöke az idei OKSZ Klubhajón, július 3-án.– A szövetség őszre egy fogyasztóvédelmi chartát kíván elkészíteni, új lendületet kíván adni a feketekereskedelem elleni küzdelemnek, valamint mindent megtesz, hogy a vállalkozások adó- és adminisztratív terhei csökkenjenek – ismertette az OKSZ idei fő célkitűzéseit Feiner Péter.
A Klubhajón ebben az évben is több előadást hallgathattak meg a jelenlévők az idei év kilátásairól. Kéri László politikai oldalról nyugodt őszre, de annál forróbb decemberre számít. Véleménye szerint az előrehozott választásoknak kevés az esélye, de ha mégis lesznek, akkor is leghamarabb tavasszal kerülhet sor erre.
Dr. Oszkó Péter, a Deloitte Magyarország elnök-vezérigazgatója előadásában üdvözölte, hogy a kormány érdemi párbeszédet kezdeményezett a gazdaság szereplőivel. Ugyanakkor aggodalmát is kifejezte, hogy ez a párbeszéd vajon nem lesz-e ürügy a fontos döntések elodázására.
– A GDP adó formájában történő elvonása a térség országai közül nálunk a legmagasabb. Ezért aggasztó, hogy a kormány adócsökkentés helyett belső átcsoportosításokkal kívánja a versenyképességet növelni – jelezte dr. Oszkó Péter.
Kozák Ákos, a GfK ügyvezető igazgatója ősztől javulásra számít. Véleménye szerint a kormányváltó hangulat felpezsdíti a vásárlási kedvet, növeli a fogyasztói bizalmat. Egyébként, mint mondta, más országokban is vannak visszaesések, ez nem magyar sajátosság. Csak mi még nem szoktunk hozzá.
– Óriásiak még a tartalékok – hívta felé a figyelmet Kozák Ákos. – A kiskereskedelmi forgalom összértéke még mindig csupán fele a 8 millió lakosú Ausztriának.

Kapcsolódó cikkeink