Merrill Lynch: jövőre a fogyasztás élénkülése adhat lökést a magyar gazdaságnak

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 08. 23. 12:45

Minden eddigi várakozást meghaladó növekedési lendületet ad a magyar gazdaságnak jövőre az erősödő fogyasztói bizalom – idézi a Portfolio.hu hírportál a Bank of America Merrill Lynch elemzését. Raffaella Tenconi, a cég londoni közgazdásza legfrissebb elemzésében az erősödő fogyasztói bizalomra alapozva jövőre már 2,6 százalékos gazdasági növekedést vár az általa jelzett idei 0,4 százalék után.

elelmiszer2

Tenconi magyarországi GDP-növekedési prognózisa felülmúlja a kormány által az áprilisi konvergenciaprogramban rögzített jövő évi 2 százalékos növekedési előrejelzését és a Reuters által a napokban elemzők körében végzett felmérés 1,5 százalékos medián eredményét is.

A Cseh Köztársaság, Lengyelország és Magyarország gazdasági kilátásait mérlegelő legutóbbi elemzésében a Merrill Lynch közgazdásza a mindhárom országban számottevő mértékben javuló fogyasztói bizalomra alapozva emelte meg gazdasági növekedési előrejelzését.

Rámutatott: leginkább Magyarországon figyelhető meg a fogyasztói bizalom javulása, az, hogy a háztartások egyre kevésbé aggódnak a jövő miatt. Elemzésében a szerző külön kiemeli a foglalkoztatási alindex javulását, ami a munkanélküliség elleni kormányzati intézkedések sikerébe vetett bizalom erősödésére utal. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink