Mélypont közeli agrárárak

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 11. 13. 00:08

Tovább tart az agrárárak mérséklődése, az árak sok termény esetében az évtizedes mélypont közelében vannak – derül ki a KSH jelentéséből. Az áresésből egyelőre kevés jelent meg a fogyasztói árakban.

Az agrártermékek termelőiár-szintje 2009 szeptemberében 11,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az adat szinte pontosan megegyezik az augusztusival, és egy éve a legkisebb árcsökkenési ütemnek felel meg. Ez azonban már igen mély árszintet jelez, mivel éppen tavaly szeptemberben fordult negatívba az éves árváltozás. Az összesített adaton belül a növényi termékek árszínvonala 16,3, az élő állatok és állati termékeké 3,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.
Az idei első kilenc hónapban az agrártermékek termelőiár-szintje 19,2 százalékkal esett vissza, ami a növényi termékek árszínvonalának 27,6 százalékos, valamint az élő állatok és állati termékek árainak 3,6 százalékos csökkenéséből adódott. Ugyanebben az időszakban a mezőgazdasági termelés ráfordítási árszintje 6,4 százalékkal mérséklődött. a gabonafélék termelői ára a 2008. szeptemberinél 18,2 százalékkal alacsonyabb volt; az olajnövények termelői ára 38,2 százalékkal esett vissza.
A burgonya termelői ára 11,4 százalékkal nőtt, a zöldségféléké 7,6 százalékkal mérséklődött. A gyümölcsök termelői árában 21,6 százalékos csökkenés mutatkozott. Az időszak értékesítésében legjelentősebb súlyt képviselő gyümölcs az alma, aminek az ára jelentősen, 41,0 százalékkal esett vissza a tavaly szeptemberihez képest. Ugyanebben az időszakban a borszőlő felvásárlási ára 15,3 százalékkal csökkent.
A vágóállatok termelői ára 2009 szeptemberében 0,3 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest, ez a vágómarha árának 4,1 százalékos emelkedéséből, illetve a vágósertés 0,3 és a vágóbaromfi árának 2,0 százalékos csökkenéséből adódott. Az előző év azonos időszakához mérten az állati termékek ára 12,4 százalékkal csökkent – ezen belül az étkezési tyúktojás termelői ára 5,1 százalékkal magasabb, a tejé 19,6 százalékkal alacsonyabb volt – írja a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink