Mélyben a tej ára

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 02. 23. 11:50

A nyerstej ára egy százalékkal csökkent januárban a decemberihez képest és 14 százalékkal volt alacsonyabb az előző év azonos hónapjához viszonyítva ¬ adta közre az Agrárgazdasági Kutató Intézet. Magyarországon a nyerstej, kilónkénti országos termelői átlagára 77,91 forint volt 2016 januárjában.

tej-

A mennyiséget tekintve nyerstej felvásárlása a 2015. januáritól egy százalékkal maradt el, míg a 2015. decemberit három százalékkal haladta meg. Az Európai Bizottság adatai szerint az év első tizenegy hónapjában Magyarországon 4,3 százalékkal nőtt a nyerstej felvásárlása az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A közösségben Írországban (+13 százalék), Belgiumban (+6,5 százalék) és Hollandiában (+6,0 százalék) figyelhető meg a hazainál erőteljesebb felvásárlás-bővülés.

Magyarországon a nyerstej kiviteli ára 73,94 forint volt 2015 januárjában, egy hónap és egy év alatt egyaránt nyolc százalékkal esett, és öt százalékkal maradt el a belpiaci ártól. A piacfigyelők adatai szerint a adatai szerint a nyerstej kiszállítása 15 százalékkal csökkent januárban az előző év azonos hónapjához viszonyítva, ezen belül a termelők és a kereskedők tíz százalékkal, a feldolgozók 24 százalékkal kevesebb nyerstejet exportáltak. A termelők és a kereskedők nyerstejkivitele 77 százalékkal haladta meg a feldolgozókét a vizsgált hónapban.

Az AKI Piaci Árinformációs Rendszerének adatai szerint a hazai előállítású tehéntúró és a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej belföldi értékesítési ára egyaránt 15 százalékkal, a tejfölé 14 százalékkal, a trappista sajté 8 százalékkal csökkent 2016 januárjában az előző év azonos hónapjához képest. A KSH adatai szerint a 2,8 százalék zsírtartalmú friss tej fogyasztói ára 10 százalékkal, a trappista tömbsajté 9 százalékkal volt alacsonyabb ugyanebben az összehasonlításban. (munkatársunktól)

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink