Méhek Világnapja: élelmünk jövője a tét

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 05. 18. 11:03

Idén ünneplik először a méhek világnapját. Ennek apropóján az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) arra ösztönzi a világ országait és mindenkit, hogy tegyünk többet a méhek és más beporzók védelme érdekében, ugyanis élelmünk változatossága és jövője a tét – olvasható a tozsdeforum.hu-n.

A méheket nagy veszély fenyegeti az éghajlatváltozás, az intenzív mezőgazdaság, a rovarirtó szerek, a biológiai sokféleség csökkenése és a környezetszennyezés együttes hatásai miatt – hívja fel a figyelmet a FAO.

A világnap hivatalos ünnepségén Szlovéniában José Graziano da Silva, a FAO főigazgatója azt mondta, hogy az országoknak beporzó-barát és fenntartható élelmiszerpolitikára és -rendszerekre kell áttérniük.

„Nem folytathatjuk tovább a termelékenység fokozásának hajszolását, ami a peszticidek és más vegyi anyagok használatán nyugszik, amelyek fenyegetik mind a haszonnövényeket, mind a beporzókat” – mondta Graziano da Silva.

Sok minden múlik a szorgos hadseregen
Haszonnövényeink több mint 75 százalékának függ a termésátlaga vagy minősége valamilyen mértékben a beporzók áldásos tevékenységétől. A méhek és más beporzók hiánya kihalásra ítélné többek között a kávét, az almát, a mandulát, a paradicsomot és a kakaót is.

„Mindannyian felelősek vagyunk a méhekért, ezért mindannyiunknak kötelessége tekintettel lenni a beporzókra hétköznapi döntéseinkben. Akár kerti virágaink gondozásával is hozzájárulhatunk ehhez” – mondta a főigazgató.

Megbolygattuk a világ rendjét
A beporzásban szerepet játszik a háziméh, a vadméh, a madarak, a denevérek, a pillangók és a bogarak is, akik virágról virágra ugrálnak, repülnek vagy mászkálnak, így termékenyítve meg azt. Számuk az elmúlt évtizedekben folyamatos csökkent, és a bizonyítékok azt mutatják, hogy ezen negatív tendencia elsősorban az emberi tevékenység – közte az éghajlatváltozás – következménye.

A fenntartható mezőgazdasági megoldások, és különösen a hazánk által is támogatott agroökológia, védelmet nyújthatnak a méheknek és más beporzóknak, mivel kevesebb rovarirtó szernek teszik ki a beporzókat, és egyben lehetővé teszik a fajtagazdagság megtartását a mezőgazdaságban.

A FAO és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közösen dolgozta ki a rovarirtó szer használat nemzetközi magatartási kódexét. Ez olyan jó gyakorlatokat tartalmaz, ami csökkenti a beporzók peszticideknek való kitettségét.

Érdekes tények a méhekről
A beporzás 87 alapvető haszonnövényünknél is szükséges, többek között az alma, az eper, a paprika, a hagyma, a kávé és a kakaó termése is ettől függ.

Egyetlen háziméh napi 7000 virágot látogat meg átlagban, egy kilogramm méz előállításához pedig nagyjából négymillió virág virágpora szükséges.

Csak a nyugati mézelő méhek tevékenységükkel 1,6 millió tonna mézet állítanak elő évente. A világon 20 ezer vadméhfaj ismert.

A méhek világnapjának hivatalos ünnepségét május 20-án tartják a szlovén Breznicában, Ljubljanától mintegy 50 kilométerre észak-nyugatra. A helyszín és időpont természetesen nem véletlen – itt született 1734. május 20-án Anton Janša, a modern méhészet egyik fontos úttörője. (tozsdeforum.hu)

Kapcsolódó cikkeink