Megvette az IKR Zrt. mezőgazdasági termékdisztribúciós hálózatát a cseh Agrofert

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 12. 20. 11:10

Megvette az IKR Zrt. mezőgazdasági termékeket forgalmazó hálózatát a cseh Agrofert Holding – jelentette be az Agrofert csütörtökön Prágában. A tranzakció értékét az Agrofert nem hozta nyilvánosságra.

Az IKR Zrt.-től átvett részleg idei bevétele mintegy 2,7 milliárd korona lesz, s az Agrofert átveszi a magyarországi cég 445 alkalmazottját is. A cseh közlés szerint az átvett magyar cégek több mint 7000 hektár termőföldön gazdálkodnak, s elsősorban sertéstenyésztéssel és sertéshús feldolgozásával foglalkoznak.

Az üzlet következtében a főleg mezőgazdasági termeléssel és agrártermékek forgalmazásával foglalkozó Agrofert saját disztribúciós és kereskedelmi hálózatot szerzett Magyarországon, s az agrártermékek magyarországi piacának egyik legfőbb forgalmazójává vált.

Az üzleti tárgyalások két évig tartottak. Az üzleti szerződés szerint az Agrofert megvette az IKR Agrár Zrt. összes tevékenységi ágazatát, kivéve a mezőgazdasági gépek forgalmazását és szervizelését végző ágazatot.

A szerződést a cseh és a magyar versenyhivatal jóváhagyta.

Az Agrofert a legnagyobb csehországi mezőgazdasági-élelmiszeripari cég, s a második legnagyobb vegyipari cég. A holdingnak mintegy 27 ezer alkalmazottja van.

Az Agrofert tulajdonosa Andrej Babis, egyike a leggazdagabb és legbefolyásosabb cseh vállalkozóknak. A Forbes magazin tavalyi listája szerint Babis vagyona egymilliárd dollárra tehető. Babis tavaly politikai pártot alapított, amellyel indulni kíván a 2014-es parlamenti választáson. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink