Megújul a Magyarországon található gyümölcsösök jegyzéke

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 29. 12:57

A KSH összeírja ez év június 1-je és november 30. között a Magyarországon található gyümölcsös ültetvényeket, gyümölcsfával beültetett területeket – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerdán az MTI-vel.

Az összeírásra azért van szükség, mert az ültetvények felmérése pontos és részletes adatokkal szolgál a gyümölcsösök adottságairól, valamint hozzájárul a termelés és a kínálat középtávú kilátásainak meghatározásához.

A gyümölcsösök statisztikai felmérésére az Európai Unió kötelezi a tagállamokat, így Magyarországot is. A közösségi támogatások elnyeréséhez is szükség van az összeírásra. Az adatok felhasználásával az unió szabályozni tudja a gyümölcspiacot és a termények értékesítését. A tagállamoknak 2012-ben – majd azt követően ötévenként – kell a statisztikai felmérést elkészíteniük.

A lajstromban a gyümölcsfával betelepített területek legalább 95 százalékának szerepelnie kell. Az adatokban a 68 százalékos megbízhatósági szint mellett országosan legfeljebb 3 százaléknyi lehet a mintavételi hiba.

Magyarországon a gyümölcsös ültetvényt használók több mint 98 százaléka egyéni gazdálkodó, akik az összes gyümölcsös terület közel háromnegyedén termelnek. A felmérés négy gyümölcsfajra – alma, körte, őszibarack, kajszibarack – terjed ki, az unió Magyarországot ezeknek a gyümölcsfajoknak az összeírására kötelezi – tartalmazza a VM közleménye. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink