Megugrott a sertésexport
A hazai vágóhidakon hét százalékkal kevesebb szarvasmarhát, egy százalékkal kevesebb baromfifélét és négy százalékkal kevesebb sertést vágtak 2019 első negyedévében a 2018. január–márciusi időszakhoz képest – idézi az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) legfrissebb jelentéséből a Magyar Hírlap Online. A libavágás azonban negyven százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi értéket.
A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján Magyarország 7,7 ezer tonna export mellett 1,1 ezer tonna élő szarvasmarhát importált 2019 első két hónapjában. Az export volumene hét százalékkal növekedett, az importé 45 százalékkal csökkent a 2018. január–februári értékhez képest. Az élőmarha-export főként Ausztriába, Törökországba és Koszovóba irányult, míg az import elsősorban Romániából, Hollandiából és Csehországból érkezett 2019. január–februárban. Magyarország élőmarha-exportjának több mint 65 százaléka került a fenti három célországba az év első két hónapjában.
A vágóhidakon 1,158 millió sertést vágtak le 2019 első negyedévében, 3,6 százalékkal kevesebbet, mint 2018. január–márciusban. Az élő sertés kivitelének volumene 45 százalékkal növekedett, míg az import 14 százalékkal csökkent a 2019. január–februári időszakban 2018 azonos időszakához képest. Az export 4,4 ezer tonna, az import 9,1 ezer tonna volt, azaz a behozatal több mint kétszerese volt a kivitelnek. Élő sertés főként Szlovákiából, Németországból és Csehországból érkezett, a kivitel nagyrészt Romániába, Ausztriába és Hollandiába irányult. Baromfiból 53,4 millió darabot vágtak 2019 első negyedévében, egy százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában. A levágott baromfi túlnyomó része csirke volt, amelyből 41,5 milliót vágtak, egy százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. A baromfivágáson belül a pulyka aránya 3,2, a kacsáé 17,4 százalék volt. Kacsából 9,3 milliót, libából 728 ezer darabot vágtak 2019 első negyedévében. A libavágás negyven százalékkal haladta meg az előző év alacsony értékét. Pulykából 1,7 milliót vágtak 2019. január–márciusban, 1,6 százalékkal kevesebbet, mint a bázisidőszakban.
A KSH adatai szerint Európában 2018-ban (Törökország nélkül) az 1192 millió darabot meghaladó csirkevágásával az Egyesült Királyság állt az első helyen, ezt követte Lengyelország és Franciaország – tartalmazza az AKI jelentése. (magyarhirlap.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Tájékoztatót adott ki az ENAR adatok támogatáspolitikai felhasználásról az Agrárminisztérium
Az uniós forrásból finanszírozott állatalapú támogatások esetében elvárás az állatok…
Tovább olvasom >Egyhangú támogatást kapott a 2027 utáni gazdaközpontú agrárpolitika
Az EU-tagállamok agrárminiszterei tanácsi következtetéseket fogadtak el a 2027 utáni…
Tovább olvasom >Lassú, de folyamatos növekedés jellemzi a napraforgó termelői árát
Az Oil World szakértői a 2023/2024. évihez képest 9 százalékkal…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megjelent a Trade magazin 2024/12-2025/1. száma
A digitális verzió ezúttal is bővített formában, 192 oldalon jelent meg. Alább, a levél alján…
Tovább olvasom >Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >