Megtorpant a gyerekkori elhízás mértéke Magyarországon
A különböző jogszabályi változtatásoknak és a szakmai összefogásnak köszönhetően megtorpant a magyar gyerekek körében a túlsúlyosok aránya – erről az egészségügyért felelős államtitkár beszélt egy szakmai konferencián Budapesten.
Horváth Ildikó azt mondta, például a mindennapi testnevelés bevezetésével, a közétkeztetést érintő menzareformmal sok olyan dolgon lehetett változtatni, aminek pozitív hatása már érzékelhető.
A Táplálkozás, Életmód és Testmozgás (TÉT) Platform konferenciáján az államtitkár kifejtette, a mérések szerint a magyar gyerekek többet mozognak európai társaiknál, és a 2010-es és 2016-os adatokat összehasonlítva az látszik, hogy megtorpant a gyerekkori elhízás mértéke Magyarországon.
Hozzátette: az állami felelősség mutatkozott meg a közétkeztetés reformjában, azzal, hogy rendeleti szinten szabályozták a gyerekek elé kerülő ételekben a só és cukor mennyiségét.
A TÉT Platform kutatásai alapján megjelent, a magyar gyerekek és fiatalok életmódjáról készült „fehér könyvet” mérföldkőnek nevezve az államtitkár azt mondta, ez egy olyan anyag, amely szakmai viták és szakmai műhelymunkák nyomán született és iránymutató lehet a következő évekre.
Horváth Ildikó beszélt a nemrég kiírt Három generációval az egészségért pályázatról, amely háziorvosoknak, praxisközösségeknek szól , hogy a szív- és érrendszeri, a daganatos megbetegedések rizikófaktorainak, valamint a gyermekek egészségi állapotát befolyásoló tényezőknek a felmérésével hathatós prevenció indulhasson. Hozzátette, a most megjelent táplálkozástudományi kiadvány kiválóan hasznosítható a meghirdetett programban.
A 2006-ban alakult Táplálkozás, Életmód és Testmozgás (TÉT) Platform Egyesület legfontosabb célkitűzéseként jelölte meg a túlsúly és az elhízás elleni küzdelmet és a szakmailag hiteles, pontos információk terjesztését. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A KÖZSZÖV első 25 éve
Megalapításának 25. évfordulóját ünnepli idén a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos…
Tovább olvasom >Mi a bioélelmiszerek realitása a közétkeztetésben?
A Magyar Biokultúra Szövetség a bioélelmiszerek közétkeztetésbe kerüléséért indított aláírásgyűjtése…
Tovább olvasom >Ki a forradalmár a közétkeztetésben?
A Magyar Biokultúra Szövetség a bioélelmiszerek közétkeztetésbe kerülésének előmozdítására indított…
Tovább olvasom >További cikkeink
Falusi romantika Budapest szívében: megnyitott a Puli és Juhász pesti csárda a belvárosban
Harcsapaprikás, túrós csusza és aranygaluska – juhászbölcsességgel tálalva, puli-lelkesedéssel fűszerezve.…
Tovább olvasom >Zöldség drágábban, mint hús? – Megfordult a világ az élelmiszerpiacon
Miközben évtizedekkel ezelőtt a zöldség volt az olcsó alternatíva a…
Tovább olvasom >NGM-helyettes államtitkár: még várják a jelentkezőket a Nyári diákmunka programra
Már több mint 21 ezren vállaltak munkát a Nyári diákmunka…
Tovább olvasom >