Megszűnt a vöröshagyma-termesztés Makón
A töredékére esett vissza a vöröshagyma termőterületeinek a mérete Makó környékén az utóbbi években. Az idei aszály pedig az egyébként is kis mennyiségűnek várt termés javát is elvitte. Azonban még van remény az ágazat újjáélesztésére – írja a Haszon.hu.
Először a hagyományos makói hagymafajták tűntek el…
Egyre kevésbé éri meg termeszteni a hagyományos makói hagymafajtákat. Az utóbbi években jelentősen csökkent a hazai termőterületeik mérete. A Makó környékén hagyományos vöröshagymafajták (mint például a Makói Bronz) egyre kevésbé bírják a térségben bekövetkező éghajlati változásokat. Ezért jellemzően olyan fajták vették át a területüket, amelyek jobb stressztűrő képességekkel rendelkeznek és hektáronként nagyobb termésátlagot hoznak.
Egyébként a „makói hagyma” termékmegnevezést jellemzően marketingfogásként használják a gyártók mivel nem azt jelenti, hogy a kínált áru hagyományos makói hagymafajta. Ennek az az oka, hogy bár a makói hagyma eredetvédelem alatt áll, a szelekciónak és a térségre jellemző kétéves, dughagymás termesztési módnak köszönheti a hírnevét, és azt, hogy hungarikummá vált. A kifejezés használta tehát nem vöröshagymafajta-függő.
…aztán a hagymatermelésnek is befellegzett
A napokban azonban arról számolt be a Magyar Nemzet, hogy nem csak a makói hagymafajták tűnhetnek el hamarosan, hanem a hagymatermesztés is a végnapjait járja a Csongrád-Csanád megyei település környékén.
Az elmúlt két évtizedben fokozatosan csökkent a vöröshagyma termőterülete, az idén pedig gyakorlatilag megszűnt a hagymatermesztés. Húsz éve 1500-2000 hektáron foglalkoztak vöröshagymával Makó körzetében. 2022-re azonban 20-30 hektárra zsugorodott ez a terület. Ráadásul idén a szárazság is súlyos veszteséget okozott. Az ország déli részének egyes területein az elvárható hagymatermés felét elvitte az aszály.
Azonban a termelés évtizedes visszaesésének az okait abban látja Fekete János, az Országos Hagyma Terméktanács elnöke, hogy a makói vöröshagyma-termesztés egyre kevésbé tudja felvenni a versenyt a jóval hatékonyabban termelő olasz, spanyol és német versenytársaival. Példaként megemlítette, hogy a hazai, magról vetett vöröshagyma hektáronként 250-300 mázsa termést hoz. Az öntözött körülmények között termesztett olasz hagyma mennyisége azonban a 700-800 mázsát is eléri.
Kapcsolódó cikkeink
Több vöröshagymára volna szükség Magyarországon
Az uniós vöröshagyma piacán javulás látható a 2022-es szezon hiányidőszaka…
Tovább olvasom >Rengeteg import burgonya érkezik Magyarországra
A zöldség-gyümölcstermelők nehéz időszakot élnek át, és ez hatással van…
Tovább olvasom >Hagymahiány van az európai piacon
Különösen kevés hagyma termett tavaly hazánkban, ami leginkább a történelmi…
Tovább olvasom >További cikkeink
„Kukába az élelmiszerpazarlással” – plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja
A Fenntarthatósági Témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indít plakáttervező…
Tovább olvasom >Népszerű újításra készül a Primark
2024. május 28-án Magyarországon is megnyitja első üzletét a Primark,…
Tovább olvasom >Nem biztos, hogy a papírcsomagolás a legjobb
A csomagolások környezeti hatásai egyre nagyobb figyelmet kapnak a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >