Megszűnt a vöröshagyma-termesztés Makón
A töredékére esett vissza a vöröshagyma termőterületeinek a mérete Makó környékén az utóbbi években. Az idei aszály pedig az egyébként is kis mennyiségűnek várt termés javát is elvitte. Azonban még van remény az ágazat újjáélesztésére – írja a Haszon.hu.
Először a hagyományos makói hagymafajták tűntek el…
Egyre kevésbé éri meg termeszteni a hagyományos makói hagymafajtákat. Az utóbbi években jelentősen csökkent a hazai termőterületeik mérete. A Makó környékén hagyományos vöröshagymafajták (mint például a Makói Bronz) egyre kevésbé bírják a térségben bekövetkező éghajlati változásokat. Ezért jellemzően olyan fajták vették át a területüket, amelyek jobb stressztűrő képességekkel rendelkeznek és hektáronként nagyobb termésátlagot hoznak.
Egyébként a „makói hagyma” termékmegnevezést jellemzően marketingfogásként használják a gyártók mivel nem azt jelenti, hogy a kínált áru hagyományos makói hagymafajta. Ennek az az oka, hogy bár a makói hagyma eredetvédelem alatt áll, a szelekciónak és a térségre jellemző kétéves, dughagymás termesztési módnak köszönheti a hírnevét, és azt, hogy hungarikummá vált. A kifejezés használta tehát nem vöröshagymafajta-függő.
…aztán a hagymatermelésnek is befellegzett
A napokban azonban arról számolt be a Magyar Nemzet, hogy nem csak a makói hagymafajták tűnhetnek el hamarosan, hanem a hagymatermesztés is a végnapjait járja a Csongrád-Csanád megyei település környékén.
Az elmúlt két évtizedben fokozatosan csökkent a vöröshagyma termőterülete, az idén pedig gyakorlatilag megszűnt a hagymatermesztés. Húsz éve 1500-2000 hektáron foglalkoztak vöröshagymával Makó körzetében. 2022-re azonban 20-30 hektárra zsugorodott ez a terület. Ráadásul idén a szárazság is súlyos veszteséget okozott. Az ország déli részének egyes területein az elvárható hagymatermés felét elvitte az aszály.
Azonban a termelés évtizedes visszaesésének az okait abban látja Fekete János, az Országos Hagyma Terméktanács elnöke, hogy a makói vöröshagyma-termesztés egyre kevésbé tudja felvenni a versenyt a jóval hatékonyabban termelő olasz, spanyol és német versenytársaival. Példaként megemlítette, hogy a hazai, magról vetett vöröshagyma hektáronként 250-300 mázsa termést hoz. Az öntözött körülmények között termesztett olasz hagyma mennyisége azonban a 700-800 mázsát is eléri.
Kapcsolódó cikkeink
Fertőzésveszély a friss zöldségek miatt: az E. coli járvány és a gyorséttermek kihívásai
Az amerikai gyorsétteremláncok csütörtökön drasztikus lépésre kényszerültek: a McDonald’s éttermeinek…
Tovább olvasom >A makói hagyma hanyatlása: mi lesz a hagyományos hagyma sorsa?
A vöröshagyma a magyar konyha elengedhetetlen alapanyaga, amely nélkül szinte…
Tovább olvasom >Alig fogy a hagyma a szomszédos piacokon
A nyári szabadságok ideje alatt továbbra is visszaeső kereslet és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >