Megszületett a Széchenyi-desszert
A Magyar Cukrász Ipartestület, a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Gróf Széchenyi Család Alapítvány különleges gasztrodiplomáciai desszertpályázatot hirdetett tavasszal. A projekt mérföldköveiről Erdélyi Balázs, az ipartestület szakmai elnöke számolt be lapunknak.
A pályázat szervezése, lebonyolítása egy egyedülálló összefogás eredménye, hiszen az érintett szervezetek önzetlen módon, rengeteg energiát fektettek bele, hogy igazán sikeres lehessen ez a kezdeményezés. Szerencsére mindenki hiánypótló és egyedi kezdeményezésnek tartotta a pályázatot, és szívesen támogattak minket a szervezésben. Így tarthattunk húsvét előtt a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében egy beharangozó sajtótájékoztatót, ahol L. Simon László főigazgató beszédben méltatta a magyar cukrászatot, a magyar süteményeket.

Varga Ádám és Széchenyi Tímea
Az előkészületek közel egy évet vettek igénybe! A három kategóriában összesen 27 alkotást neveztek, melyekben megjelentek nemzeti értékeink, hungarikumaink; olyan izgalmas alapanyagokat is felhasználtak a kollégák, mint a rozmaring, a kamilla, az akácvirág, a Tokaji Aszú, a Tokaji balzsamecet, az Egri Bikavér, a füstölt fűszerpaprika és a homoki szarvasgomba. A gyümölcsök közül a fürtös meggyé, a szatmári szilváé és a sárgabaracké volt a főszerep.
Az egésznapos zsűrizést és eredményhirdetést a Stefánia Palotában rendeztük. A különféle megközelítéssel értékelő három grémium, a cukrász, a vendéglátós és a társadalmi (protokoll) zsűri tagjai komoly elismeréssel nyilatkoztak a benevezett desszertkölteményekről, úgy ítélték meg, a magyar cukrászok újra csak nagyon magasra tették a lécet!
Az eredményhirdetéskor gasztrotörténelmi pillanatot élhettek át a jelenlevők, ugyanis megszületett a Széchenyi-tányérdesszert – ezt Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány elnöke jelentette be.

Erdélyi Balázs és Dienes Andrea
A zsűri a tányérdesszert kategória győztes alkotását ítélte méltónak, hogy viselje a Széchenyi nevet. Megalkotója Varga Ádám, a szombathelyi Mészáros Cukrászda cukrászmestere. A Casino néven benevezett aranyérmes desszert díszítése és színvilága felidézi a kaszinók színességét, bohémságát és Széchenyi István kedvelt alapanyagait használták fel benne, a csokoládét, a kávét, a szilvát és még egy gyógynövénylikőr is megjelenik a tányéron. Az alkotója annyira ragaszkodott a kiíráshoz, hogy a ropogós kekszben lévő rizsliszt is magyar, az Alföldről, a Körösök völgyéből származik.
A legjobbak
Tányérdesszert kategória:
Aranyérem, Széchenyi Emlékérem és a Széchenyi Desszert cím nyertese: Casino – Varga Ádám (Mészáros Cukrászda, Szombathely)
Ezüstérem és a Magyar Cukrász Ipartestület workshop nyertese: Meggyes tányérdesszert – Balogh László (Kézműves Cukrászda, Gyula)
Bronzérem és Csokoládé Akadémia tanfolyam nyertese: A legnagyobb… – Tóth Norbert és Görgics Balázs (Tóth Cukrászda, Dunaföldvár)
Protokollajándék – csomagolható desszertek kategória:
Aranyérem és a Széchenyi Emlékérem nyertese: Rozmaringos szatmári szilvás bonbon – Dienes Andrea (Richness Bonbons & Cakes, Pilisszentiván)
Ezüstérem és a Kézműves Cukrászatért Alapítvány tanfolyam nyertese: Bonbonválogatás 1. – Balogh László (Kézműves Cukrászda, Gyula)
Bronzérem és a Magyar Cukrász Ipartestület workshop nyertese: Fűszeres-pezsgős lemon curd bonbon – Dienes Andrea (Richness Bonbons & Cakes, Pilisszentiván)
Mindenmentes desszertek kategória:
Aranyérem és a Széchenyi Emlékérem nyertese: Desszertek hídja – Benczur Sándor (Marcipán Cukrászda, Hódmezővásárhely)
Honvédelmi Minisztérium Különdíjas: Rumos dió málnavariációkkal és akácmézes-bodzás citrom sorbettel – Lukács Péter (MH BHD Kiemelt Vendéglátást Biztosító Alosztály, Budapest).//
A fenti cikk a Trade magazin 2022.08-09. 136. oldalán olvasható.
Kapcsolódó cikkeink
Gombócok ideje
A hazai szakma láthatóan követi a fagylaltvilágtrendeket és nyitott az…
Tovább olvasom >Édes kihívások a Balatonnál: itt a régió tíz legjobb cukrászdája
A Magyar Konyha idén is elkészítette a Balaton 2025 Gasztrokalauzt,…
Tovább olvasom >Gelato Day 2025
13. alkalommal hirdették meg az Európai Kézműves Fagylalt Napját –…
Tovább olvasom >További cikkeink
Starbucks: vége a csak elvitelre szóló kávézóknak – visszatérés a vendéglátás melegségéhez
Radikális stratégiai váltásba kezd a világ legnagyobb kávézólánca: a tőzsdén…
Tovább olvasom >Több mint tízezer szálloda követel vissza jutalékot a Booking.com-tól
A HOTREC – az európai szállodai és vendéglátóipari szövetségeket tömörítő…
Tovább olvasom >Útjára indult a „szeretet vessző béke”
Az Unicum Riserva támogatásában márciusban debütált a beck@grecsó formáció új…
Tovább olvasom >