Mégsem jelent egészségügyi kockázatot a vörös hús?!
Egyes tanulmányok évek óta összekapcsolják a vörös hús fogyasztását olyan egészségügyi problémákkal, mint a szívbetegségek, a stroke és a rák.

(Fotó: Pixabay)
Szinte az összes kutatás megfigyelésen alapul, és nem tudja meggyőzően kiszűrni az ok-okozati összefüggéseket. A legtöbbjüket olyan változók befolyásolják, mint például az, hogy a húsevők talán egyszerűen kevesebb zöldséget esznek, vagy hajlamosak többet dohányozni, vagy kevesebbet sportolni. Sőt, sok közülük az önbevalláson alapuló fogyasztáson alapul. Az egyszerű tény az, hogy az emberek nem emlékeznek pontosan arra, hogy mit esznek. És végül, ezekben a tudományos cikkekben a bejelentett hatásméretek gyakran kicsik. Ezek után felmerül a kérdés, hogy valóban érdemes aggódni a rák állítólagos 15% -kal nagyobb kockázata miatt?
Új módszer, új eredmény
A Washingtoni Egyetem Egészségügyi Mérési és Értékelési Intézetének (IHME) tudósai megvizsgálták a vörös hús fogyasztásával és annak a különböző egészségügyi problémákkal való összefüggéseivel kapcsolatos, több évtizedes kutatást, új minősítési rendszert alakítva ki az egészségügyi kockázatok kommunikálására a folyamat során. Eredményeik többnyire eloszlatják a vörös hús fogyasztásával kapcsolatos aggodalmakat.
„Nem találtunk meggyőző bizonyítékot a vörös húsfogyasztás és a vastagbélrák, az emlőrák, a 2-es típusú cukorbetegség és az ischaemiás szívbetegség közötti összefüggésre. Ezenkívül nem találtunk bizonyítékot arra vonatkozólag sem, hogy összefüggés lenne a feldolgozatlan vörös hús és az ischaemiás stroke vagy a vérzéses stroke között” – foglalták össze a kutatás eredményeit.
bigthink.com
Kapcsolódó cikkeink
Dr. Némedi Erzsébet: A boldogság a bélben lakik
A bélrendszerünkben lévő mikrobiom egy olyan ökoszisztéma, amely nem csak…
Tovább olvasom >Hideg ital, forró következmények: szívritmuszavart is okozhat a jeges frissítő
Elsőre bizarrnak hangozhat, pedig tudományosan is igazolt: a hideg italok…
Tovább olvasom >A lakosság harmada keresi még, hogyan tudna egészségesebben étkezni, és csak minden negyedik magyar táplálkozik tudatosan
Az étkezés nemcsak testünk megfelelő működésének alapja, hanem kritikus szerepe…
Tovább olvasom >További cikkeink
Amitől a terméket a kosárba helyezzük – kutatás
A PwC és a Publicis Groupe Hungary legújabb közös kutatása…
Tovább olvasom >Korhatár alá került az energiaital: amit minden boltosnak tudnia kell
Június 11-től életbe lépett az energiaitalok árusítására vonatkozó új szabályozás:…
Tovább olvasom >Tízmilliók egy nyitófüllel – elindult a XIXO történetének legnagyobb nyereményjátéka
Idén nyáron minden eddiginél nagyobb dobásra készül a XIXO: elindult…
Tovább olvasom >