Mégsem jelent egészségügyi kockázatot a vörös hús?!
Egyes tanulmányok évek óta összekapcsolják a vörös hús fogyasztását olyan egészségügyi problémákkal, mint a szívbetegségek, a stroke és a rák.

(Fotó: Pixabay)
Szinte az összes kutatás megfigyelésen alapul, és nem tudja meggyőzően kiszűrni az ok-okozati összefüggéseket. A legtöbbjüket olyan változók befolyásolják, mint például az, hogy a húsevők talán egyszerűen kevesebb zöldséget esznek, vagy hajlamosak többet dohányozni, vagy kevesebbet sportolni. Sőt, sok közülük az önbevalláson alapuló fogyasztáson alapul. Az egyszerű tény az, hogy az emberek nem emlékeznek pontosan arra, hogy mit esznek. És végül, ezekben a tudományos cikkekben a bejelentett hatásméretek gyakran kicsik. Ezek után felmerül a kérdés, hogy valóban érdemes aggódni a rák állítólagos 15% -kal nagyobb kockázata miatt?
Új módszer, új eredmény
A Washingtoni Egyetem Egészségügyi Mérési és Értékelési Intézetének (IHME) tudósai megvizsgálták a vörös hús fogyasztásával és annak a különböző egészségügyi problémákkal való összefüggéseivel kapcsolatos, több évtizedes kutatást, új minősítési rendszert alakítva ki az egészségügyi kockázatok kommunikálására a folyamat során. Eredményeik többnyire eloszlatják a vörös hús fogyasztásával kapcsolatos aggodalmakat.
“Nem találtunk meggyőző bizonyítékot a vörös húsfogyasztás és a vastagbélrák, az emlőrák, a 2-es típusú cukorbetegség és az ischaemiás szívbetegség közötti összefüggésre. Ezenkívül nem találtunk bizonyítékot arra vonatkozólag sem, hogy összefüggés lenne a feldolgozatlan vörös hús és az ischaemiás stroke vagy a vérzéses stroke között” – foglalták össze a kutatás eredményeit.
bigthink.com
Kapcsolódó cikkeink
Három globális tanulmány – egy elemzés
Kétévnyi tetszhalottság után idén október 15–19. között visszatért a világ…
Tovább olvasom >A húsevésen nem spórolnak a magyarok
A rezsin hajlandóak spórolni az emberek, a húson azonban csak…
Tovább olvasom >Európa tíz legegészségesebb országa
A Snuff Store nemrégiben készült egészségügyi vizsgálatában különböző, az egészségre…
Tovább olvasom >További cikkeink
Ismét Marketing Diamond Awards díjjal gazdagodott a Trade magazin kiadója
Január végén, a budapesti SYMBOL-ban adták át a Marketing Diamond…
Tovább olvasom >Héjja Csaba: dobni fog az élelmiszer-infláción egy ideig az ársapka kivezetése
Héjja Csaba, az MKB Bank és a Takarékbank szenior elemzője…
Tovább olvasom >Kuponokkal spórolnak a magyarok
Min tudunk még spórolni? Szinte mindenkit érint hazánkban a kérdés,…
Tovább olvasom >