Mégsem jelent egészségügyi kockázatot a vörös hús?!
Egyes tanulmányok évek óta összekapcsolják a vörös hús fogyasztását olyan egészségügyi problémákkal, mint a szívbetegségek, a stroke és a rák.

(Fotó: Pixabay)
Szinte az összes kutatás megfigyelésen alapul, és nem tudja meggyőzően kiszűrni az ok-okozati összefüggéseket. A legtöbbjüket olyan változók befolyásolják, mint például az, hogy a húsevők talán egyszerűen kevesebb zöldséget esznek, vagy hajlamosak többet dohányozni, vagy kevesebbet sportolni. Sőt, sok közülük az önbevalláson alapuló fogyasztáson alapul. Az egyszerű tény az, hogy az emberek nem emlékeznek pontosan arra, hogy mit esznek. És végül, ezekben a tudományos cikkekben a bejelentett hatásméretek gyakran kicsik. Ezek után felmerül a kérdés, hogy valóban érdemes aggódni a rák állítólagos 15% -kal nagyobb kockázata miatt?
Új módszer, új eredmény
A Washingtoni Egyetem Egészségügyi Mérési és Értékelési Intézetének (IHME) tudósai megvizsgálták a vörös hús fogyasztásával és annak a különböző egészségügyi problémákkal való összefüggéseivel kapcsolatos, több évtizedes kutatást, új minősítési rendszert alakítva ki az egészségügyi kockázatok kommunikálására a folyamat során. Eredményeik többnyire eloszlatják a vörös hús fogyasztásával kapcsolatos aggodalmakat.
„Nem találtunk meggyőző bizonyítékot a vörös húsfogyasztás és a vastagbélrák, az emlőrák, a 2-es típusú cukorbetegség és az ischaemiás szívbetegség közötti összefüggésre. Ezenkívül nem találtunk bizonyítékot arra vonatkozólag sem, hogy összefüggés lenne a feldolgozatlan vörös hús és az ischaemiás stroke vagy a vérzéses stroke között” – foglalták össze a kutatás eredményeit.
bigthink.com
Kapcsolódó cikkeink
K&H: az egészségügyi ellátást tartják a legfontosabbnak a külföldre utazó magyarok
A külföldre utazó középkorúak túlnyomó többsége köt valamilyen utazási biztosítást,…
Tovább olvasom >Gyorsteszt piac, okoseszközök – merre tovább?
A Covid-19 járvány alatt a gyorstesztek berobbanása alapjaiban változtatta meg…
Tovább olvasom >Ízek és ellentmondások: miért finom, ami nem egészséges – és hogyan együnk mégis magyarosan jól?
A magyar konyha világszerte híres gazdag ízvilágáról, tartalmas ételeiről és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Augusztus végéig meghosszabbítják az élelmiszerek árréscsökkentését
Nagy István agrárminiszter a saját Facebook-oldalán jelentette be, hogy a…
Tovább olvasom >Csökken a kereskedelem jövedelmezősége – érdemi forrásokat nyit meg a kormány
Május 28-án tartották a Laurel Számítástechnikai Kft. sorrendben 12. Retail…
Tovább olvasom >Szigorodnak a húskészítményekre vonatkozó szabályok – új fogalom is bekerül a rendeletbe
Újabb, a hazai élelmiszerszabályozást érintő módosítási tervezet jelent meg: az…
Tovább olvasom >