Mégsem jelent egészségügyi kockázatot a vörös hús?!
Egyes tanulmányok évek óta összekapcsolják a vörös hús fogyasztását olyan egészségügyi problémákkal, mint a szívbetegségek, a stroke és a rák.

(Fotó: Pixabay)
Szinte az összes kutatás megfigyelésen alapul, és nem tudja meggyőzően kiszűrni az ok-okozati összefüggéseket. A legtöbbjüket olyan változók befolyásolják, mint például az, hogy a húsevők talán egyszerűen kevesebb zöldséget esznek, vagy hajlamosak többet dohányozni, vagy kevesebbet sportolni. Sőt, sok közülük az önbevalláson alapuló fogyasztáson alapul. Az egyszerű tény az, hogy az emberek nem emlékeznek pontosan arra, hogy mit esznek. És végül, ezekben a tudományos cikkekben a bejelentett hatásméretek gyakran kicsik. Ezek után felmerül a kérdés, hogy valóban érdemes aggódni a rák állítólagos 15% -kal nagyobb kockázata miatt?
Új módszer, új eredmény
A Washingtoni Egyetem Egészségügyi Mérési és Értékelési Intézetének (IHME) tudósai megvizsgálták a vörös hús fogyasztásával és annak a különböző egészségügyi problémákkal való összefüggéseivel kapcsolatos, több évtizedes kutatást, új minősítési rendszert alakítva ki az egészségügyi kockázatok kommunikálására a folyamat során. Eredményeik többnyire eloszlatják a vörös hús fogyasztásával kapcsolatos aggodalmakat.
„Nem találtunk meggyőző bizonyítékot a vörös húsfogyasztás és a vastagbélrák, az emlőrák, a 2-es típusú cukorbetegség és az ischaemiás szívbetegség közötti összefüggésre. Ezenkívül nem találtunk bizonyítékot arra vonatkozólag sem, hogy összefüggés lenne a feldolgozatlan vörös hús és az ischaemiás stroke vagy a vérzéses stroke között” – foglalták össze a kutatás eredményeit.
bigthink.com
Kapcsolódó cikkeink
A lakosság harmada keresi még, hogyan tudna egészségesebben étkezni, és csak minden negyedik magyar táplálkozik tudatosan
Az étkezés nemcsak testünk megfelelő működésének alapja, hanem kritikus szerepe…
Tovább olvasom >Egy csésze kávé a hosszú, egészséges életért? 30 évnyi kutatás adta meg a választ
A reggeli kávé nemcsak ébresztő – a legfrissebb kutatások szerint…
Tovább olvasom >A csendes gyilkos: keringési betegségek okozzák a halálesetek egyharmadát
Miközben életünk egyre kényelmesebbé válik, olyan láthatatlan veszélyeknek tesszük ki…
Tovább olvasom >További cikkeink
„A polc nemcsak hely, hanem stratégia” – a P&G újragondolja a vásárlói élményt Magyarországon
Interjú Joanna Bohdanowicz-cal, a Procter & Gamble Közép-európai szenior igazgatójával…
Tovább olvasom >Brüsszel eljárást indított Magyarország ellen az árréskorlátozások miatt
Két kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarország ellen az Európai Bizottság,…
Tovább olvasom >Májusban lassult az éves infláció az euróövezetben és az EU-ban
Az euróövezetben és az Európai Unióban is lassult az éves…
Tovább olvasom >