Mégsem jelent egészségügyi kockázatot a vörös hús?!
Egyes tanulmányok évek óta összekapcsolják a vörös hús fogyasztását olyan egészségügyi problémákkal, mint a szívbetegségek, a stroke és a rák.

(Fotó: Pixabay)
Szinte az összes kutatás megfigyelésen alapul, és nem tudja meggyőzően kiszűrni az ok-okozati összefüggéseket. A legtöbbjüket olyan változók befolyásolják, mint például az, hogy a húsevők talán egyszerűen kevesebb zöldséget esznek, vagy hajlamosak többet dohányozni, vagy kevesebbet sportolni. Sőt, sok közülük az önbevalláson alapuló fogyasztáson alapul. Az egyszerű tény az, hogy az emberek nem emlékeznek pontosan arra, hogy mit esznek. És végül, ezekben a tudományos cikkekben a bejelentett hatásméretek gyakran kicsik. Ezek után felmerül a kérdés, hogy valóban érdemes aggódni a rák állítólagos 15% -kal nagyobb kockázata miatt?
Új módszer, új eredmény
A Washingtoni Egyetem Egészségügyi Mérési és Értékelési Intézetének (IHME) tudósai megvizsgálták a vörös hús fogyasztásával és annak a különböző egészségügyi problémákkal való összefüggéseivel kapcsolatos, több évtizedes kutatást, új minősítési rendszert alakítva ki az egészségügyi kockázatok kommunikálására a folyamat során. Eredményeik többnyire eloszlatják a vörös hús fogyasztásával kapcsolatos aggodalmakat.
„Nem találtunk meggyőző bizonyítékot a vörös húsfogyasztás és a vastagbélrák, az emlőrák, a 2-es típusú cukorbetegség és az ischaemiás szívbetegség közötti összefüggésre. Ezenkívül nem találtunk bizonyítékot arra vonatkozólag sem, hogy összefüggés lenne a feldolgozatlan vörös hús és az ischaemiás stroke vagy a vérzéses stroke között” – foglalták össze a kutatás eredményeit.
bigthink.com
Kapcsolódó cikkeink
Bizonytalan jövőkép a húsiparban – drágulás, csökkenő fogyasztás és új kihívások
A húsipar szereplői nehéz időszakon vannak túl, és a kilátások…
Tovább olvasom >A csirkemell a kedvenc – újra emelkedik a húsfogyasztás Magyarországon
A hazai vásárlók továbbra is a baromfihúst részesítik előnyben –…
Tovább olvasom >A puffadás étrendi kezelésének tudományosan igazolt módszere: Mit tud a FODMAP étrend?
A FODMAP nem divatdiéta, hanem klinikailag bizonyított, hatékony étrendi módszer,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Húsvéti hosszú hétvége: így alakul az üzletek nyitvatartása 2025-ben
A húsvéti ünnepek idején alaposan átalakul a hazai üzletláncok nyitvatartása:…
Tovább olvasom >A várakozásokon felül alakult az euróövezet ipari termelése februárban
Februárban a várakozásokon felüli mértékben növekedett az euróövezet ipari termelése…
Tovább olvasom >Zsigó Róbert: átlagosan majdnem húsz százalékos az árrésstop hatása
Az árrésstop bevezetésének hatására négy hét alatt átlagosan 18,6 százalékkal…
Tovább olvasom >