Meglepte az elemzőket, hogy nőtt az eurozóna ipari termelése

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 12. 12:30

Váratlanul emelkedett az eurozóna ipari termelése augusztusban. A sorban a második havi emelkedést elsősorban a francia, portugál és olasz termelési volumen vezette, mely ellensúlyozni tudta a német visszaesést. A 17 tagú zónában 1,2%-kal emelkedett az ipari termelés augusztusban a júliusi értékhez képest. Az adat meglepő, az elemzők 0,8%-os visszaesést vártak. Az idei évben az output eddig 5,3%-kal nőtt.

Az eurót használó 17 ország körében a tőkejavak termelése 2,1%-kal ugrott meg. Az általános és a nem tartós fogyasztói javak előállítása 1,7 és 1,1%-kal emelkedett. Az energiaszektor visszaesett a júliusi enyhe növekedés után.

Az Európai Unió mind a 27 tagját figyelembe véve a termelés 0,9%-kal emelkedett, az elérhető adatok alapján 12 országban emelkedett, 10 országban pedig csökkent az output.

Az euroövezettel kapcsolatban az elmúlt időszakban több negatív adatot is közöltek. A zóna feldolgozóipari termelése visszaesett szeptemberben, az IMF csökkentette a gazdasági növekedésre vonatkozó várakozásait, melyek hatására az gazdasági hangulat közel két éve nem látott szintre esett vissza.

Az adatközlés után folytatódott az euró erősödése a dollárral szemben – írja a tozsdeforum.hu.

Kapcsolódó cikkeink