Meglepő alapanyagból készül az új életet kapott ősi sör
Egy ősi mezopotámiai sörrecept most új életet kapott, mivel a modern sörfőzés során sikerült felhasználni a régi kenyérhéjat az ital készítéséhez, ami csökkenti a szén-dioxid lábnyomot. A BBC beszámolója szerint a recept az agyagtáblákon maradt fenn, és Ninkaszihoz, a sör istennőjéhez kapcsolódik. A különleges recept a kenyérből származó cukrokat használta fel a sörfőzés során, amit a sumerek alkalmaztak a mai Irak területén található Mezopotámiában.
A londoni Toast Brewing alapítói, Tristram Stuart és Louisa Ziane 2016-ban határozták el, hogy felélesztik ezt az ősi technikát a sörfőzésben, azzal a céllal, hogy csökkentsék az élelmiszerhulladékot és a sörgyártás szén-dioxid lábnyomát. Inspirációjukat egy belgiumi látogatás során kapták, ahol megkóstoltak egy kenyér alapú sört. Kezdeményezésük során a pékségekből származó kenyérmaradékokat használták fel a sörfőzéshez.
A kenyérhulladék felhasználása jelentős környezeti előnyökkel jár. A gabonatermesztés az üvegházhatású gázok jelentős kibocsátója, és hozzájárul a biológiai sokféleség csökkenéséhez. A Toast Brewing által alkalmazott módszerrel 61 tonna CO2-egyenértékű kibocsátást sikerült elkerülniük 2016 és 2022 között.
Az első sörfőzési kísérletek azonban kihívásokkal jártak: a sör darabos állagú volt, ezért a cég ipari aprítógépet és rizshéjat kezdett használni, hogy a kenyér ne váljon áthatolhatatlan masszává a tartályban. A Toast Brewing folyamatosan törekszik az ökológiai lábnyom csökkentésére, és azt tervezi, hogy 2030-ra nettó nulla CO2-kibocsátást ér el. Ennek érdekében már most gáz- és hálózati áramforrásokat használnak, és váltanak a dobozos csomagolásra az üvegpalackok helyett.
Kapcsolódó cikkeink
Nem a piac vezérli elsősorban a zöld vállalati döntéseket itthon
A hazai vállalatok fenntarthatósági stratégiáit és beruházásait legerősebben nem piaci…
Tovább olvasom >Két korsóval a túlélésért – így zárták a 2024-es évet a hazai kisüzemi sörfőzdék
A hazai kisüzemi sörpiac szereplői 2024-ben többnyire növekvő árbevételről számolhattak…
Tovább olvasom >Európa éléskamrája sivataggá válhat
Spanyolország mára Európa vezető zöldség- és gyümölcstermelője lett, de agrársikereit…
Tovább olvasom >További cikkeink
Amitől a terméket a kosárba helyezzük – kutatás
A PwC és a Publicis Groupe Hungary legújabb közös kutatása…
Tovább olvasom >Tízmilliók egy nyitófüllel – elindult a XIXO történetének legnagyobb nyereményjátéka
Idén nyáron minden eddiginél nagyobb dobásra készül a XIXO: elindult…
Tovább olvasom >Auchan Placc újratöltve – friss kínálat és megfizethető árak az EFOTT-on!
Már harmadik éve nyitja meg kapuit az Auchan Placc az…
Tovább olvasom >