Meglepő alapanyagból készül az új életet kapott ősi sör
Egy ősi mezopotámiai sörrecept most új életet kapott, mivel a modern sörfőzés során sikerült felhasználni a régi kenyérhéjat az ital készítéséhez, ami csökkenti a szén-dioxid lábnyomot. A BBC beszámolója szerint a recept az agyagtáblákon maradt fenn, és Ninkaszihoz, a sör istennőjéhez kapcsolódik. A különleges recept a kenyérből származó cukrokat használta fel a sörfőzés során, amit a sumerek alkalmaztak a mai Irak területén található Mezopotámiában.
A londoni Toast Brewing alapítói, Tristram Stuart és Louisa Ziane 2016-ban határozták el, hogy felélesztik ezt az ősi technikát a sörfőzésben, azzal a céllal, hogy csökkentsék az élelmiszerhulladékot és a sörgyártás szén-dioxid lábnyomát. Inspirációjukat egy belgiumi látogatás során kapták, ahol megkóstoltak egy kenyér alapú sört. Kezdeményezésük során a pékségekből származó kenyérmaradékokat használták fel a sörfőzéshez.
A kenyérhulladék felhasználása jelentős környezeti előnyökkel jár. A gabonatermesztés az üvegházhatású gázok jelentős kibocsátója, és hozzájárul a biológiai sokféleség csökkenéséhez. A Toast Brewing által alkalmazott módszerrel 61 tonna CO2-egyenértékű kibocsátást sikerült elkerülniük 2016 és 2022 között.
Az első sörfőzési kísérletek azonban kihívásokkal jártak: a sör darabos állagú volt, ezért a cég ipari aprítógépet és rizshéjat kezdett használni, hogy a kenyér ne váljon áthatolhatatlan masszává a tartályban. A Toast Brewing folyamatosan törekszik az ökológiai lábnyom csökkentésére, és azt tervezi, hogy 2030-ra nettó nulla CO2-kibocsátást ér el. Ennek érdekében már most gáz- és hálózati áramforrásokat használnak, és váltanak a dobozos csomagolásra az üvegpalackok helyett.
Kapcsolódó cikkeink
2025 lesz a magyar sörturizmus éve?
18 magyar, kisüzemi sörfőzdébe kalauzol el a Bakancslista 2025 –…
Tovább olvasom >Ceres ZRt.: Fenntarthatósági mérföldkő a győri üzem tetején
A fenntarthatóságot és az innovációt tűzte zászlajára a Ceres ZRt.,…
Tovább olvasom >Megtérül a fenntarthatóság
Az EY 2024-es Fenntartható Érték Tanulmánya szerint a fenntarthatósági beruházások…
Tovább olvasom >További cikkeink
Master Good, Nestlé Hungária, Tesco Magyarország az idei győztes sorrend
A Trade magazin idén másodszor hirdette meg a Karácsonyi tv-reklámok…
Tovább olvasom >Átadásra kerültek a CO-OP Star idei Ezüstfenyő és Ezüstcsillag díjai
Ahogy minden évben karácsony előtt, úgy idén is, december közepén…
Tovább olvasom >Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >