Meglepő alapanyagból készül az új életet kapott ősi sör
Egy ősi mezopotámiai sörrecept most új életet kapott, mivel a modern sörfőzés során sikerült felhasználni a régi kenyérhéjat az ital készítéséhez, ami csökkenti a szén-dioxid lábnyomot. A BBC beszámolója szerint a recept az agyagtáblákon maradt fenn, és Ninkaszihoz, a sör istennőjéhez kapcsolódik. A különleges recept a kenyérből származó cukrokat használta fel a sörfőzés során, amit a sumerek alkalmaztak a mai Irak területén található Mezopotámiában.
A londoni Toast Brewing alapítói, Tristram Stuart és Louisa Ziane 2016-ban határozták el, hogy felélesztik ezt az ősi technikát a sörfőzésben, azzal a céllal, hogy csökkentsék az élelmiszerhulladékot és a sörgyártás szén-dioxid lábnyomát. Inspirációjukat egy belgiumi látogatás során kapták, ahol megkóstoltak egy kenyér alapú sört. Kezdeményezésük során a pékségekből származó kenyérmaradékokat használták fel a sörfőzéshez.
A kenyérhulladék felhasználása jelentős környezeti előnyökkel jár. A gabonatermesztés az üvegházhatású gázok jelentős kibocsátója, és hozzájárul a biológiai sokféleség csökkenéséhez. A Toast Brewing által alkalmazott módszerrel 61 tonna CO2-egyenértékű kibocsátást sikerült elkerülniük 2016 és 2022 között.
Az első sörfőzési kísérletek azonban kihívásokkal jártak: a sör darabos állagú volt, ezért a cég ipari aprítógépet és rizshéjat kezdett használni, hogy a kenyér ne váljon áthatolhatatlan masszává a tartályban. A Toast Brewing folyamatosan törekszik az ökológiai lábnyom csökkentésére, és azt tervezi, hogy 2030-ra nettó nulla CO2-kibocsátást ér el. Ennek érdekében már most gáz- és hálózati áramforrásokat használnak, és váltanak a dobozos csomagolásra az üvegpalackok helyett.
Kapcsolódó cikkeink
Kevesebb kávét ittak tavaly a németek
A Német Kávészövetség (Deutscher Kaffeeverband) friss adatai szerint 2024-ben Németországban…
Tovább olvasom >Csökkenti a borcsomagolás mennyiségét az Aldi az Egyesült Királyságban
Az Aldi brit leányvállalata 2024 végéig megszünteti a saját márkás,…
Tovább olvasom >Fenntarthatósági kérdésekre kell válaszolnia a magyar cégeknek
Már csak pár hónapja van a magyar cégeknek arra, hogy…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >Online is megugrott az élelmiszer-vásárlás karácsony előtt
A karácsonyi készülődés határozta meg a Kifli.hu online szupermarket forgalmát…
Tovább olvasom >