Megkezdődött a Nemzetek Sajtversenye
Idén már 17 ország vesz részt a Nemzetek Sajtversenyén, amelynek selejtezője hétfőn kezdődött Budapesten.
A harmadik alkalommal megrendezett verseny szeptember 8-ig tart, az eredményhirdetés szeptember 13-án lesz a Budavári Borfesztiválon – közölte Gábossy Ádám, a rendező Szega Foods Kft. ügyvezetője a verseny hétfői megnyitóján.
A közönség a sajtokat a verseny megnyitójának színhelyén, a Budagyöngye bevásárlóközpontban, valamint a borfesztiválon kóstolhatja meg és adhatja le szavazatát, de voksolni a verseny honlapján is lehet – tette hozzá az ügyvezető.
A versenyben Magyarország mellett különleges vendégként van jelen az Egyesült Államok és kóstolhatók Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, az Egyesült Királyság, Észtország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország és Svájc sajtjai.
Szerepel a versenyben tehén- és juhtejből készült, de laktózmentes sajt is, állaguk alapján kemény és félkemény sajtok vetélkednek.
A megnyitón az adott nemzet versenyben szereplő sajtját a nagykövetségek vezető munkatársai mutatták be.
A verseny honlapjának ismertetője szerint Magyarország a Pater nevű, hagyományos érlelésű, tehéntejből készült apátsági sajttal versenyez. A Magyaralmás tejüzeméből származó, legalább 6 hétig érlelt korong alakú Pater különleges kézműves módszerekkel előállított sajt. Egyenletesen sárga színét a hozzáadott természetes sárgarépalének köszönheti. A sajt mentes minden hozzáadott adalékanyagtól. Szerkezete finom, számtalan szabálytalan alakú lyukkal, amelyek az érés során keletkeznek. Ízében egyaránt felfedezhető a sós és az édes zamat. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
3000 tonna sajtot exportált tavaly a svájci Lidl
Több mint 3000 tonna sajtot exportált a svájci Lidl 2023-ban,…
Tovább olvasom >Enyhült a prés a sajton
Nyögi még a közelmúlt horrorárait a sajtpiac: hiába normalizálódott az…
Tovább olvasom >Ismét átfogó kutatást végzett a Tej Terméktanács
A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács célkitűzése, hogy több magyar…
Tovább olvasom >További cikkeink
Csokiláz és pikáns rendelések – a magyarok így ünneplik a halloweent
Különleges rendelések és új édességtrendek Közép-Európában: egyre népszerűbbek az intim…
Tovább olvasom >KSH: Az élelmiszeripar értékesítési árai 0,9 százalékkal emelkedtek
Szeptemberben az ipari termelői árak átlagosan 0,9 százalékkal magasabbak voltak…
Tovább olvasom >Saját kézzel, ötévente, fehérre – így festik otthonukat a magyarok
A magyarok, csehek és szlovákok festési szokásait térképezte fel a…
Tovább olvasom >