Megkezdődik az integráció a DACHSER Food Logistics hálózatába

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 03. 12. 11:21

December végén a DACHSER megállapodást írt alá a Frigoscandia, a skandináv piac vezető hőmérséklet-szabályozott és fagyasztottáru-logisztikai szolgáltatójának megvásárlásáról a Mutares SE & Co KGaA magántőke-befektetővel. Ez a lépés lehetővé teszi a DACHSER számára, hogy élelmiszer-logisztikai hálózatát az északi országokra is kiterjessze. Februárban az Európai Bizottság is jóváhagyta a felvásárlást. Az akvizíciós folyamat március 4-én lezárult, így megkezdődhet az integráció a DACHSER hálózatába.

„Az akvizíció jelentősen megerősíti élelmiszer-logisztikai pozíciónkat a skandináv régióban” – mondta Burkhard Eling, a DACHSER vezérigazgatója. „A Frigoscandia számára az integráció a DACHSER hálózatába fontos lépés a hosszú távú és biztos fejlődés irányába egy dinamikusan növekvő vállalaton belül. A Frigoscandia kiválóan illeszkedik a svédországi, norvégiai és finnországi üzleti tevékenységünkhöz és növekedési stratégiánkhoz. A két vállalat elképzelése az értékekről és minőségről megegyezik.”

A DACHSER jelenleg az ipari és fogyasztási cikkek szállításával és raktározásával foglalkozó European Logistics üzletágával, valamint egy légi és tengeri szállítmányozó szervezettel képviselteti magát az északi országokban. A Frigoscandia, amelynek székhelye a svédországi Helsingborgban található, a hőmérséklet-szabályozott és fagyasztott élelmiszerek forgalmazására szolgáló sűrű és hatékony hálózattal rendelkezik. A vállalat országos hálózaton keresztül nyújt szállítmányozási szolgáltatásokat Svédország egész területén. Ezek teljesítéséhez együttműködik szolgáltató partnerekkel, de saját kamionflottával is rendelkezik. A nemzetközi élelmiszer-logisztika területén a Frigoscandia közúti, légi és tengeri szállítással van jelen, és 51 piacon tevékenykedik.

A vállalat emellett tizenkét élelmiszer-raktárral rendelkezik Svédországban és hárommal Norvégiában. A Frigoscandia 2022-ben mintegy 300 millió eurós árbevételt ért el.

Partneri bizalom

A Frigoscandia 2019 óta tagja Svédország, Finnország és Norvégia területén a 34 európai országot lefedő European Food Networknek, az európai élelmiszer-logisztikai szolgáltatók szövetségének, amelynek rendszerét a DACHSER alapította és vezeti. „A Frigoscandia felvásárlása és ezt követő integrációja mérföldkő számunkra azon az úton, amelyen az európai élelmiszerpiac vezető szereplőjévé válunk” – mondta Alexander Tonn, a DACHSER Road Logistics operatív igazgatója és a DACHSER Food Logistics ügyvezető igazgatója.

„A Frigoscandia révén egy jól ismert élelmiszer-logisztikai vállalatot integrálunk, amely teljes mértékben osztja a teljesítményre és minőségre vonatkozó elképzeléseinket. Észak-európai és európai ügyfeleink számára ez az integráció még jobb hozzáférést jelent egy olyan élelmiszer-disztribúciós hálózathoz, amelyben a minőség és a megbízhatóság a legfontosabb.”

Peter Haveneth, a Frigoscandia vezérigazgatója irányítja továbbra is a vállalatot tapasztalt menedzsmentcsapatával, és a társaság tevékenysége Alexander Tonn, a Road Logistics üzletág operatív igazgatója és a DACHSER Food Logistics ügyvezető igazgatója alá fog tartozni.

„A DACHSER-t és a Frigoscandiat 2019 óta bizalmi és sikeres partnerség köti össze European Food Networkön belül. Az akvizíció számunkra logikus lépés a jövőbe, ezért örömmel várjuk a további növekedést a DACHSER-családon belül. Megerősítjük szolgáltatási kínálatunkat, és összekötjük a skandináv élelmiszer-logisztikai piacokat Európával”

– mondta Peter Haveneth.

“Az akvizíció számunkra logikus lépés a jövőbe, ezért örömmel várjuk a további növekedést a DACHSER-családon belül.”
– Peter Haveneth, a Frigoscandia vezérigazgatója

A tranzakció lezárultával a Frigoscandia összes, mintegy 1300 alkalmazottja átkerül a DACHSER-hez.

„Örömmel üdvözöljük új kollégáinkat a DACHSER-családban”

– mondta Tonn.

„A magasan képzett munkatársak az észak-európai piacok ismeretével gazdagítják majd szolgáltatásainkat. A két vállalat az elmúlt években a European Food Network részeként már bizalmi alapon együttműködött. Ez az akvizíció lehetővé teszi számunkra, hogy még jobban kiaknázzuk az észak-európai növekedési potenciált, és tovább javítsuk kínálatunk minőségét. Középtávon az élelmiszeripari ügyfeleink számára előnyösek lesznek a konzekvens és szabványosított folyamatok és rendszerek.”

A Dachser Food Logistics nem rendelkezik saját szervezettel Svédországban, Finnországban és Norvégiában, ezért a felvásárlás nem eredményez kettős struktúrákat. Összességében a DACHSER alkalmazottainak száma a skandináv országokban mintegy 2000 főre emelkedik.

Kapcsolódó cikkeink