Verhetetlen dobogósok – Megjelent az FMCG-piac 2022. évi kereskedelmi toplistája

Szerző: Németh László Dátum: 2023. 06. 07. 11:10

Nem volt eseménytelen az elmúlt pár év sem a gazdaságban, sem az FMCG-piacon. Új intézkedések, átformált piaci környezet, folyton változó vásárlói reakciók… 2022-ben sem volt igazán mihez hozzászokni – a folyamatos változást és kiszámíthatatlanságot leszámítva. Ebben a környezetben álltak helyt tavaly is a kereskedelmi láncok, és nem is akárhogy. Az idei toplista számos meglepetést mutat, de nem a dobogón…

Nagyobb méretért kattintson a képre

A diszkontláncok szárnyalása töretlen volt 2022-ben is. Így nem csoda, hogy a Lidl első helyét – ahogy szokták mondani – „lóhosszal” megőrizte. De, míg korábban a diszkont-triumvirátust jelentő: Lidl, Penny, Aldi sorrendjében évek óta nem volt változás, most hatalmasat előzött az Aldi, és a 9. helyről a 6. helyre lépett előre, a Lidlhöz hasonló, 30% körüli forgalombővüléssel. Ezzel maga mögé utasította a Penny láncot is, és bár a forgalom közeli értékeket mutat, a boltszám jelentősen eltér. Fontos megjegyezni, hogy a Penny se tétovázott sokat, mert Ő is lépett egyet előre, így idén a 7. helyen zárt.

„Az idei toplistában a pozitív meglepetések közé tartozik, hogy bővítettük 15 szereplősre a rangsort. Hiszen egyre többen érik el azt a forgalmi határt, amivel az adott évben be lehet kerülni”

– mondja Hermann Zsuzsanna, a minden évben megjelenő FMCG Kereskedelmi Toplistát megjelentető Trade magazin ügyvezető-főszerkesztője.

Az új szereplők – Kerekes, Napcsillag, Dél-100 – által üzemeltetett láncok sikerei is példátlannak mondhatók. Ha megnézzük ezeknek a „kisebb” láncoknak a forgalmi bővülését – káprázatos! Még akkor is, ha tudjuk, hogy az infláció minden lánc forgalmán nagyon sokat dobott.

Persze, senki ne értse félre, a táblázatban mindig bruttó forgalmak szerepelnek, ami messze van -a profittól, de még a nettó árbevételtől is! És üzleti szempontból nem csak az eladási árak nőttek, a másik oldalon minden költség sor összege (üzemeltetési és bérköltségek, beszerzési árak, adók…) szintén.

A hipermarketek közül a SPAR-nak és Tesconak is sikerült megőriznie a pozícióját, és bár az Auchan visszacsúszott 3 helyet, vagyis a 6.-ról a 9.-en végzett most, elvitathatatlan, hogy a teljes toplista összes lánca közül a forgalmi adatok és boltszám alapján a legnagyobb hatékonyságot az Auchan könyvelheti el.

Ha a drogériákat elemezzük egy kicsit, akkor az elvártak szerint tartják a forgalmi bővülésüket, bár közöttük is vannak extra kiemelkedők, mint ahogy a legkisebb Dél-100 lánc is, aki így idén már bekerült a toplistába.

A hazai láncok táborában a legnagyobbak „szentháromságában” nincs változás sorrendben, a kétszámjegyű forgalmi bővülés egyértelmű, igaz, hogy ezzel az inflációs emelkedést nem követték. A kisebb hazai láncok bővülésére viszont joggal kapja fel a fejét mindenki, hiszen kiemelkedően sikeres üzletstratégiát mutatnak a számok.

Hermann Zsuzsanna, a Trade magazin ügyvezető-főszerkesztője

„A toplista idén két adatsorral is bővült”

– hívja fel a figyelmet az ügyvezető.

„Az egyik a dolgozói létszám, amellyel a KSH által minden évben kiemelten kezelt kereskedelemben dolgozók létszámára, és ezzel fontosságára szeretnénk mi is felhívni a figyelmet tényszerűen. Ebben a táblában csak a nemzetközi láncok által foglalkoztatott dolgozók száma tavaly megközelítette az 58 ezret. A másik kiemelt adat a kereskedelmi adó, amely fontosságát nem kell, hogy részletezzük. A táblázatban közölt adatok alapján az itt látható nemzetközi láncoktól 2022-ben befolyt összeg meghaladta a 130 milliárd forintot!”

Jöjjenek a piackutatási adatok

2022-ről is sokan sok helyen elmondták már, hogy a fogyasztói bizalmi index folyamatosan romlott egész évben Magyarországon, sőt, egyre jobban kezdünk leszakadni az európai átlagtól is. Vásárlóerőben egy magyar háztartás által elkölthető 8700 eurónyi jövedelem már csak a 30. helyre elegendő az európai rangsorban. Miközben tavaly az élelmiszerinfláció az év eleji 10%-ról év végére felkúszott közel 45%-ra.

2022-ben a háztartások FMCG-vásárlásai értékben 16,8%-kal nőttek. A drágulás miatt az elsődleges vásárlást befolyásoló tényező az ár lett. Ezzel persze a promóciók szerepe is nagyon fontossá vált kiemelten az év végi hónapokban. Az árfókusz magával hozta a diszkontok további forgalmi jelentőségét, piaci részesedésének továbbemelkedését a GfK adataiban is.

Az árnövekedés a 2021–2022-ben a hazai láncok üzleteiben folyamatosan elérhető mintegy 20 000 termék esetében elérte az 54%-ot – a RetailZoom adatai alapján. Ez az emelkedés 2020-tól számolva már 73%-nál jár. Ebben a környezetben, a fogyasztók spórolási stratégiákat alkalmaznak folyamatosan. Tavaly is leggyakrabban nagy kiszerelésekre váltottak, egyszerre kevesebbet vásároltak, de gyakrabban, illetve olcsóbbra – például saját márkára – cserélték a megszokott termékeket.

A teljes piacon a saját márkák a NIQ adatai alapján, Magyarországon 2 százalékpontos piaci részarány-emelkedéssel elérték a 30%-ot. E termékek jelenléte a diszkontokban 60% fölötti, a többi csatornában 10-15% körül mozog.

A hazai láncokban például a saját márkák jelenléte 61%-kal nőtt egy év alatt, vagyis 9%-ról 14%-ra – a RetailZoom adatai alapján.

Fontos arról is beszélni, hogy óriásira nőtt a különbség Budapest és a vidék között, és az árnövekedés abszolút értékben nem a budapesti régiót, hanem sokkal inkább a vidéket érintette – olvasható a RetailZoom 2022. évről szóló jelentéséből. A Budapesten nagykosaras bevásárlást lebonyolítók aránya átlagosan 15,6%, szemben a vidéki mindössze 6,4%-kal. Míg Budapesten az átlag nagykosárérték 29 100 Ft körül mozog, addig vidéken ugyanez 13 650 Ft, ami 130%-os eltérést jelent, és egyre nő.

Nyilvánvaló, hogy a piaci körülmények változásai okán a háztartások vásárlói magatartása is folyamatos átalakulásban van. Míg az offline csatornákban a nagy kosarak jelentősége csökkent, a kis kosarak jelentősége megnőtt. Az online csatornában ezzel ellentétben a nagy vásárlások, sok terméket tartalmazó kosarak részaránya dominánssá vált. Míg a kosárérték a fizikai üzletekben 16 000 forint körül alakul, az online csatornában a nagykosarak értéke elérte 24-25 000 forintot. Az GfK adatai alapján, az online FMCG-csatorna értékbeli jelentősége a teljes piacon 2,3%-os, ami stabil 22%-os penetrációval párosult, és az egy vásárlóra jutó költés folyamatosan emelkedik. Ez azt jelenti, hogy ugyanannyi vásárló többször és többet költ az online csatornában.

A magyar háztartások 32%-a vásárol FMCG-termékeket online, és csupán 5% azok aránya, akik havonta többször teszik mindezt. Az online FMCG-forgalom növekedése meghaladta tavaly a 30%-ot.

A GKID-Mastercard által nemrégiben publikált adatok azt mutatják, hogy az FMCG-kategóriába tartozó élelmiszerek, drogéria, valamint háztartási cikkek online kereskedelmi forgalma 2022-ben elérte a bruttó 141 milliárd forintot. Ebből A TOP10 kereskedő (kifli.hu, Tesco, Auchan, Rossmann, dm, Pelenka.hu, SPAR, iDrinks, foodora, Wolt) 99,5 milliárd forintot realizált, ami 70,4%.

Hol tartunk most?

„Tízből nyolc háztartásnak a saját bevallása szerint és a GfK adatai alapján határozottan vissza kell fognia kiadásait, ami a korábbi gyakorlattal ellentétben már tetten érhető a vásárlásaikban is. 63%-uk nem engedheti meg magának ugyanazoknak a termékeknek a beszerzését, mint korábban. Az árszínvonal 2023 elején még mindig 40% feletti az egy évvel korábbihoz képest, és év derekán se jobb igazán a helyzet megannyi intézkedés mellett sem. Kevesebbet költünk, többször járunk boltba, és többször kisebb kosarakat vásárolunk… Egy év múlva ilyenkor elmeséljük, hogy mindez hova vezetett 2023-ban, és akkor majd hol tartunk”

– zárja a sorokat a Trade magazin tulajdonosa, Hermann Zsuzsanna.

Az FMCG-piac 2022. éves teljesítményéről bővebben, a piakutatási adatokról részletesen, illetve a toplistában szereplő cégek saját összegzőit a tavalyi évről és idei tervekről a Trade magazin 2023/6–7. számában olvashatják majd június 12-től digitálisan a www.trademagazin.hu oldalon és nyomtatott formában is.

Módszertan:

A Kereskedelmi Toplista rangsorát a forintban feltüntetett értékek alapján határozzuk meg. Az euróban mutatott érték a nemzetközi tájékoztatást segíti, ugyanakkor fontos, hogy az euró árfolyamának instabilitásából adódóan, figyelembe kell venni, hogy minden átváltást az adott cég pénzügyi zárásának hónapjában, annak zárónapján közölt MNB árfolyam alapján mutat a lista.

A táblázatban található adatok a cégek saját közlését tartalmazzák.

A *-gal jelölt forgalmi adatok a Trade magazin becslései, amelyek a Trade magazin 2021. évre kiadott kereskedelmi toplistájának, valamint a cégek 2021. és 2022. évi bevallásainak alapján, és az eltelt periódusban a piaci körülményekben bekövetkezett változások alapján kerültek megbecslésre, szakértők bevonásával.

A Trade magazinról:

A Trade magazin az FMCG piac vezető szaklapja Magyarországon. A terület egyetlen auditált lapjaként, alkalmanként 20 ezer példányban jut el a kereskedelem és beszállítói kör, valamint a horeca szektor döntéshozóihoz. A magazin bővített formában digitálisan is elérhető a www.trademagazin.hu oldalon, a piac legfontosabb híreit a minden munkanap megjelenő hírlevelében, ingyenesen teszi elérhetővé magyar és angol nyelven.

Kapcsolódó cikkeink