Megjelent az FMCG-piac 2020. évi kereskedelmi toplistája – Befutott a Lidl az 1. helyre!

Szerző: Németh László Dátum: 2021. 06. 03. 11:19

Minden évben van miért várni a Trade magazin FMCG kereskedelmi rangsorát, van, amikor egy-egy meglepetésre derül fény, van, amikor csak beigazolásra kerül egy gondolat, sejtés – az idei toplista is ilyen. Sokakban felmerült már tavaly egy kérdés: vajon megelőzi-e a Lidl a Tescót 2020-ban? És igen, így lett, sőt!

A toplistában idén először kerül jelölésre a boltszámváltozás is, közkívánatra. Ebből lehet látni azt is, hogy az organikus és expanziós növekedés együttese a legjobb kombináció – igaz, hogy hatékonyság szempontjából a kevésbé jól teljesítő boltok bezárása is nagyon fontos stratégiai lépés.

A Lidl mindenkit lefutott 2020-ban, és függetlenül attól, hogy a diszkont csatornát ki kedveli, ki nem, az üzleti eredményt és sikeres stratégiát nem lehet elvitatni, el kell ismerni. Már egy évvel korábban is lehetett látni a nagyon céltudatos előremenetelt, de kevés volt akkor a 12 hónap. Most viszont nemcsak beért mindenkit, de szignifikáns különbséggel vette át az első helyet. Mindehhez hozzátartozik, hogy nemcsak a Trade magazin toplistájában, de a GfK piackutató által mutatott piaci részesedésben is első a maga közel 15%-ával. Idetartozik persze, hogy semelyik csatorna nem tudott annyit nőni egy év alatt, mint a diszkont, és a teljes piacon a csatorna részesedése már meghaladta a piackutató szerint a 30%-ot, amivel az egész csatorna is az első.

Fontos kiemelnünk, hogy a 2. helyre is új versenyző futott be, hiszen idén először lett a SPAR ezüstérmes. A jó stratégiát itt is nyomon érjük, hiszen évek óta átgondolt terv mentén igyekeznek kihozni a piacból a legtöbbet, sikeresen. Nagyon sokat invesztálnak folyamatosan a bővülésbe, fejlesztésbe, vásárlói kiszolgálásba, élménybe, és ez meg is hozta a gyümölcsét. Ráadásul mindezt úgy, hogy maga a hipermarket csatorna évek óta veszít piacrészéből, és ez nem állt meg tavaly sem. Ezért is olyan fontos, hogy a SPAR évek óta nagy hangsúlyt fektet a kisebb alapterületű üzletek különböző formáinak bővítésére is, amelyek szintén szép számmal emelkedtek az elmúlt egy évben, és ezt szintén mutatja a toplista.

Sajnos a korábbi évek nehézségei tovább gyűrűztek a Tesco esetében, és a hipermarketek problémáira a COVID még egy lapáttal rátett, így a forgalmi adataiban mondhatni, szinte nincs változás, ami a csatorna 2-3%-os esését nézve még akkor is jó eredmény lenne, ha csak 1-2%-os csökkenést tudna felmutatni, mi ennél egy hajszállal pozitívabban becsültünk.

A diszkontok, a hazai láncok és a drogériák „hármasaiban” az erőviszonyok és sorrendek csatornán belül megmaradtak, egyedül tehát csak a hiperek hármasában borult fel a lista a fentiek indoklása mellett.

Azok a kis, közeli boltok, amelyek gyorsan tudták a termékkínálatukat változtatni a körülmények hatására, nagyobb lehetőséget kaptak tavaly, hiszen a COVID-világjárvány alatt nem akartak a vásárlók nagy boltokba járni, sok időt vásárlással tölteni, ugyanakkor a ritkább boltba járás miatt több kategóriában nagyobb kiszerelést és nagyobb mennyiséget vásároltak.

– Azt gondolom, hogy bizonyos értelemben nem a konkrét adat a legfontosabb a listában – persze annak értéke se elhanyagolható –, de mégis inkább a tendenciát érdemes kiolvasni belőle, főleg, ha egymás utáni éveket veszünk sorra – hangsúlyozza Hermann Zsuzsanna, a Trade magazin ügyvezető-főszerkesztője. – Erre készítettünk egy nagyon szemléletes animációt is, már tavaly, amely néhány másodperc alatt megmutatja, ki hogyan és mikor kapcsolt sebességet, és kezdett szárnyalásba, vagy fogta vissza a lendületet.

Hermann Zsuzsanna, a Trade magazin ügyvezető-főszerkesztője

Alább a 2020. évvel bezárólag láthatók az eredmények:

– Összességében fontos, hogy a korábbi évek jó stratégiáját folytató cégeknek a tavalyi pandémiás év is tudott sikert hozni. De az év eleji nagy hajrá, amelyet mindenki látott, érzett, kimutatott márciusra, részben áprilisra, az év további részében alábbhagyott, és az infláció mellett már lényegesen szolidabbak a pozitívumok. A nagy remények a horeca piac átvándorlásáról a retailbe az év derekára szertefoszlottak. A megváltozott körülményekben a szokások is megváltoztak, és nagy kérdés, hogy most, a lassú nyitás után, az új normális folyamatok kialakulását követően, hogy stabilizálódnak – foglalja össze a Trade magazin főszerkesztője. – A COVID harmadik hullámát most gyűrjük le épp, és kezdenek átrendeződni ismét a munkafolyamatok, a home office és irodai élet kombinációja. Ez olyan szempontból fontos, hogy azokban a boltokban, ahol eddig arra számítottak, hogy a visszatérő irodai élet, munkába járás visszarendezi a korábbi forgatókönyvet, nem fog teljes értékűen megtörténni, így át kell strukturálni a működéseket azokon az értékesítési pontokon is, ahol 2019-ben a maihoz képest egészen más rendszerben működtek. De mindig vannak új lehetőségek, hiszen tudjuk, az életben csak egy dolog állandó: a változás. Egy jó kereskedő pedig mindig kész ezt kihasználni, és az új helyzethez a legjobban alkalmazkodni.

Mindezt egy év múlva elemzi majd a Trade magazin, és mutatja meg, hogy ebben a megváltozott környezetben hogyan teljesítettek az immár 100 milliárd forint feletti forgalmat elérő kereskedelmi láncok.

Az FMCG-piac 2020. éves teljesítményéről, a megváltozott körülményekről, az ahhoz való alkalmazkodásról és kínált lehetőségekről bővebben a Trade magazin 2021/6–7. számában olvashatnak majd részletes elemzéseket, illetve a cégek saját összegzőit a tavalyi évről és idei tervekről.

Kapcsolódó cikkeink